Meloni hamarosan bejelentheti, hogy Olaszország kiszáll a kínai „Egy övezet, egy út” programból

külföld
2023 május 19., 06:30

Legalábbis a Politico cikke szerint egy magas rangú olasz diplomata azt állítja, Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke készen áll arra, hogy közölje a G7 tagjaival, hogy megszakítaná „különleges kapcsolatát” Hszi Csin-ping kínai elnökkel. 2019-ben Olaszország volt az első G7-ország, ami csatlakozott Kína globális infrastrukturális programjához, az Egy övezet, egy úthoz.

Meloni még nem hozott végleges döntést, de a témában folytatott megbeszélések lényege a Politico forrása szerint nem az volt, hogy kilépjenek-e a programból, hanem az, hogy hogyan lépjenek ki.

Ha az olaszok ezt meglépik, az a cikk szerint drámai fordulatot jelentene Olaszország és Kína kapcsolatában, Meloni pedig a Joe Biden vezetett Kína-szkeptikus országok táborába kerülne, és más országokat is arra késztethetne, hogy kövessék Olaszország példáját.

Még mindig nincs teljes egyetértés abban, hogy Európa meddig menjen el a Tajvan védelmét célzó amerikai támogatásban, de ahogy a Politico is írja, abban egyre nagyobb az egyetértés, hogy ellen kell állni Kína gazdasági hatalmi játszmáinak.