Egy 19 éves férfi együtt élt a magatehetetlen nagymamájával, de hagyta meghalni

bűnügy
2023 július 28., 09:02

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az első fokú ítélet helybenhagyását indítványozta annak a fiatal férfinek az ügyében, aki súlyosan beteg, magatehetetlen nagymamájához orvosi segítséget nem hívott, annak közelgő halálába belenyugodott, olvasható az ügyészség honlapján.

A Fővárosi Törvényszék 2023. június 14. napján kihirdetett elsőfokú ítéletével az elkövetéskor mindössze 19 éves férfit bűnösnek mondta ki védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, amelyért őt 12 év fegyház fokozatú szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a terhelt 14 éves korától állami gondozásban nevelkedett, ennek ideje alatt anyai nagyanyjával tartotta a kapcsolatot, aki amikor a terhelt a 18. életévét betöltötte őt magához vette. A sértett súlyos betegségei miatt kórházba került, ahonnan 2020. április 26-án otthonába bocsátották. Önmagát azonban önállóan ellátni nem tudta, teljes mértékben az unokája támogatására szorult.

A vádlott azonban hozzátartozói gondozói kötelezettségét nem teljesítette, és bár számára is nyilvánvaló volt, hogy a magatehetetlen nagyanyja egészségügyi állapota rohamosan romlott, hozzá orvosi segítséget nem hívott, hanem közelgő halálába belenyugodott. Két nappal később a sértetthez az elkövető édesanyja hívott orvost, és kért rendőrt, miután a lakásba fia nem engedte be. A mentők az idős nőt életveszélyes állapotban kórházba szállították, azonban a gondos orvosi ellátás ellenére 2020. május 1-jén elhalálozott.