Egy hongkongi bíróság visszautasította a kormányzat kérelmét, hogy tiltsák be a tüntetések dalát

külföld
2023 július 28., 10:28

Egy hongkongi bíróság elutasította a kormányzat kérelmét a 2019-es tüntetések himnuszának számító "Dicsőség Hongkongnak" című dal teljes betiltására pénteken.

A dal a kiadatási törvény miatt kezdődött tömegtüntetések idején született, és a demokráciáról, illetve a szabadságról szól. Az utóbbi időben többször is tévesen Hongkong nemzeti himnuszaként játszották le nemzetközi sporteseményeken az Önkéntesek indulója című kínai nemzeti himnusz helyett. A hongkongi kormányzat június elején kérvényezte a dal vagy dallama előadásának és terjesztésének teljes betiltását.

A kormányzat azt kifogásolta, hogy a dal szövege olyan részt is tartalmaz, amely a Kínától való elszakadásra buzdításként értelmezhető. A tüntetések himnuszát az iskolákban már betiltották. Anthony Chan bíró pénteken elutasította a kérést.

A kezdeményezés bírálói korábban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a tilalomnak messzemenő következményei lehetnek a szólásszabadságra és az információáramlás szabadságára nézve.

Hongkong 1997-ben tért vissza kínai fennhatóság alá a brit gyarmati uralom után, és az "egy ország, két rendszer" elve alapján szélesebb körű szabadságjogokat élvez, mint Kína többi része. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal figyeli, ahogy Peking egyre növeli a befolyását a városban, csorbítva az ott élők szabadságát. (MTI)