Orbán: „Az ukránoknak elfogyott az erejük”

belföld
2023 július 28., 05:51

„A reakciók gyakran izgalmasabbak, mint az előadás” – mondta Orbán Viktor a Tusnádfürdőn tartott beszédéről a péntek reggeli rádiós interjújában. A riporter kezdésnek azokról a megjegyzéseiről kérdezte a miniszterelnököt, amelyeket a román kormánynak intézett, miután az küldött neki egy demarsot arról, miről ne beszéljen, és amelyek miatt aztán a román kormány bekérette a nagykövetet. Emellett Orbán tusványosi beszéde a cseh és a szlovák kormánynál is kiverte a biztosítékot. A magyar miniszterelnök többek közt arról beszélt, hogy az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, s „az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki”.

Ennek kapcsán most azt mondta Orbán, bízik abban, hogy a román miniszterelnökkel, akivel már találkozott, „komoly dolgokat lehet majd megcsinálni”. Szlovákia kapcsán azt mondta, „mi magyarok 1100 éve flow-ban vagyunk”. Ezt annak kapcsán mondta, hogy nem tudja értelmezni az utódállam fogalmát, más terminusokban gondolkodik.

Az infláció kapcsán arról beszélt a miniszterelnök, hogy megkezdődött az a folyamat, amit az infláció letörésének neveznek. Év végére tíz százalék alá fog kerülni ez infláció Orbán szerint. Sajnos azonban „a multik árspekulánsként viselkednek” – mondta. Miközben már nem lenne szükséges az árak emelkedése, továbbra is ezzel próbálkoznak a miniszterelnök szerint. A versenyhivatalnak és a fogyasztóvédelemnek ez ellen fel kell lépni.

A következő téma a háború volt. „Ennek a háborúnak nincs harctéri megoldása. Ezt a helyzetet csak diplomáciával és tárgyalásokkal lehet megoldani. És az első lépés az azonnali tűzszünet” – mondta. Orbán szerint „mindannyian tudjuk”, hogy megszűnt Ukrajna szuverenitása. Szerinte Ukrajnának nincs saját pénzügyi bevétele, nem képes a saját civil életét sem működtetni, nemhogy a háborút. „Az ukránoknak elfogyott az erejük.” Amerika döntése a legfontosabb a békéhez vezető úton, majd az a kérdés, meddig bírja Európa. „Adtunk 70 milliárd eurót és nem tudjuk, hova került” – mondta.

Európa a teherbíró-képességének a határán van véleménye szerint, és ha Amerika kiszállna az ukránok támogatásából, „Európa is békepártivá válna”. Kifogásolta azt is, hogy Ukrajna támogatásával párhuzamosan a Magyarországnak és Lengyelországnak szerinte jogosan járó összeget visszatartják.

A félórás interjú Orbán másik kedvenc pszeudo-témájával, a migránskérdéssel záródott. A kvóták kapcsán elmondta, hogy Magyarország nem fog belemenni semmi ilyesmibe. Kívánja, hogy a „migránspárti” nyugati országok ne járjanak rosszul végső soron, de Magyarország az „ország elromlásának a kockázatát” is olyan nagyra értékeli, hogy nem vesz részt semmi ilyen „kísérletben”.