Kós Hubert világbajnok 200 méteres hátúszásban

sport
2023 július 28., 12:17

Kós Hubert országos csúccsal ( 1:54.14) aranyérmet nyert pénteken 200 méter háton a fukuokai vizes világbajnokságon. A pályafutása első világbajnoki címét szerző 20 éves úszó a magyar küldöttség első érmét nyerte mostani világbajnokságon. A döntőben Kóson kívül Kovács Benedek is úszott, ő ötödik helyen végzett.

photo_camera Kós Hubert. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Kós annyira kiúszta magát, hogy a döntő után orvosi ellátásra szorult. A tavalyi világbajnokságon is megtörtént ez vele.

A magyar úszó tavaly december óta az Egyesült Államokban edz, Bob Bowman - Michael Phelps korábbi edzője - készíti fel. Előtte 200 vegyesen nyert Európa-bajnokságot, kint állt át a hátúszásra. 100 méteren országos csúccsal 7. lett, 200-on pedig világbajnok.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Kós a Magyar Nemzetnek pár napja azt mesélte, hogy Amerikában együtt edz az új csodaúszóval, a francia Léon Marchand-nal. „Nagyon jó a kapcsolatunk, úgy örültem, amikor Léon megúszta a világcsúcsot, mint még senkinek, egyből le is jöttem, amikor jött ki a medencéből, és átöleltem. Nagyon örülök annak, hogy tudok vele edzeni. Léon a hátúszó számokban nem indul, mert az a leggyengébb úszásneme, de még abban is meg szokott verni az edzéseken. Szóval nagyon jó, hogy van egy ilyen társ, aki húz magával”.

Sós Csaba szövetségi kapitány a világbajnokság előtt ezt mondta róla: „Szoktam beszélni Hubival, de a vébé előtt már nem zavartam – gyanúsan nagy a csend, és ez jót jelent. Ha valami nem lenne kerek, arról tudnék, a csend mögött munka és alázat áll. Hubi a tavalyi Eb-n nagy rést ütött a falon azzal, hogy nyert kétszáz vegyesen, örömmel konstatálnám, ha ezúttal teljes erőből az ajtót is berúgná”.

Férfi 200 m hát, világbajnok:
Kós Hubert 1:54.14 perc
2. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54.83
3. Roman Mityukov (Svájc) 1:55.34
...5. KOVÁCS BENEDEK 1:55.85

(via MTI)