A gleccserek olvadásával megkerült egy 1986-ban eltűnt hegymászó holtteste Svájcban

külföld
2023 július 29., 13:04

A Matterhornhoz, Svájc legendás hegyéhez közeli Theodul gleccser olvadásával előkerült egy 1986-ban eltűnt német hegymászó holtteste, írja a BBC.

Magát a holttestet nemrég fedezte fel a gleccseren Zermatt fölött átkelő hegymászók egy csoportja, akiknek először a jégből kibukkanó farkasfogakkal szerelt bakancs tűnt fel. A hatóságok mostanra azonosították DNS-e alapján a 37 éve eltűnt német hegymászót, akit eltűnésekor hosszasan kerestek hiába.

A rendőrség nem nevezte meg az eltűnésekor 38 éves hegymászót.

A Theodul gleccser Zermatt híres egész éves magashegyi síparadicsomának része, de mint a világ gleccsereit általában, ezt is különösen sújtja a globális felmelegedés, amely miatt folyamatosan húzódik vissza. A nyolcvanas években a Theodul még összeért a szomszédos Gorner gleccserrel is, de a kettő azóta szétvált.

Az elmúlt nyarakon mindig újabb és újabb, évtizedek óta eltűnt dolgok kerülnek elő az olvadó gleccserek alól, tavaly egy 1968-ban lezuhant repülőgép roncsait találták meg az Aletsch gleccseren, 2014-ben pedig egy, a közeli Matterhornra ellátmányt szállító helikopterről szúrtak ki valami szokatlant, ami aztán az 1979-ben eltűnt brit hegymászó, Jonathan Conville holttestének bizonyult. (Via BBC)