Elgázolt egy kerékpárost az önvezető taxi, felfüggesztett börtönre ítélték a felügyelőjét

külföld
2023 július 29., 05:21

Három év felfüggesztett börtönre ítélték a halálos balesetet okozó önvezető taxit felügyelő sofőrt Arizona államban. Az Uber közösségitaxi-szolgáltatás tesztautója még 2018 márciusában gázolt el egy kerékpárost, a vádirat szerint a sofőr a „The Voice” című show-műsort nézte a telefonján, így nem tudott időben beavatkozni, hogy a balesetet elkerülje.

A bizonyos baleset.
photo_camera A bizonyos baleset. Fotó: Tempe Police Department

Ez volt az első, teljesen önvezető jármű által okozott halálos ütközés ügyében tartott bírósági eljárás. A vádlott, Rafaela Vasquez azt állította, hogy az ütközés előtt a térdén fekvő munkahelyi telefonján a taxis cég üzenetküldési alkalmazását használta, valamint hogy a kerékpáros, a 49 éves Elaine Herzberg a semmiből került a jármű elé, ezért nem tudta elkerülni a tragédiát.

A közlekedésbiztonsági hatóság vizsgálata szerint a balesetért a sofőrt terheli az elsődleges felelősség, ugyanakkor a taxis vállalkozásnál történt elégtelen biztonsági intézkedéseket és a járművezetők megfelelő felügyeletének hiányát is megállapították. Ennek ellenére az ügyészek nem emelnek vádat a cég ellen. A védő és ügyészek végül vádalkut kötöttek, aminek keretében Vasquez elkerülte a súlyosabb büntetést.

A 2018-as halálos baleset hozzájárult ahhoz, hogy az autóipari és technológiai cégek lefékezzék, valamint újragondolják az önvezető autózás fejlesztését. A közösségitaxi-szolgáltató a baleset után kivonta a forgalomból az önvezető tesztautóit Arizona államban, az akkori kormányzó, Doug Ducey pedig megtiltotta a további kísérleteket vezető nélküli taxikkal. (MTI)