Miért súlyosabbak extrém hőségben a mentális problémák?

életmód
2023 július 29., 09:25

A testtől az infrastruktúrán át a növényekig sok mindenre hat az extrém hőség. Egy forró nyári napon nehéz figyelmen kívül hagyni a kényelmetlenséget és a verejtékezést, de a magas hőmérséklet negatív hatással lehet a mentális egészségre is. Az Egyesült Államokat, Európát, Kínát és Iránt sújtó rekordhőségben emberek milliói érezhetnek hangulatváltozást.

Amruta Nori-Sarma, a Bostoni Egyetem Közegészségügyi Karán működő környezet-egészségügyi tanszék adjunktusa Fulbright-ösztöndíjasként tanulmányozta az indiai hőhullámokat meg az azokhoz kapcsolható halálozásokat, és rájött, hogy a tudomány mennyi mindent nem ért az extrém meleg – kiváltképpen a mentális – egészségre gyakorolt hatásairól.

Nori-Sarma és kollégái tavaly publikáltak egy tanulmányt, ami a hőség és a mentális egészséggel kapcsolatos sürgősségi ellátások közötti összefüggést vizsgálta az amerikai felnőttek körében.

A nyár legmelegebb napjaiban ugyanis az átlagosnál többen fordultak segítséghez mentális egészségügyi problémák (például szerhasználati zavarok, hangulati és szorongásos zavarok, stressz és egyéb viselkedési zavarok) miatt.

A kutató a Voxszal beszélgetett arról, hogyan gondoskodhatnak az emberek a mentális egészségükről az egyre melegedő Földön, és hogyan segíthetnek a további kutatások azoknak, akik a legsebezhetőbbek a hőség okozta mentális szorongásokkal szemben.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.