Migránsnak tettethetik magukat a Wagner harcosai, véli a lengyel miniszterelnök

külföld
2023 július 29., 15:54
A lengyel határt jelző tábla Belarusz és Lengyelország határán Wlodawánál.
photo_camera A lengyel határt jelző tábla Belarusz és Lengyelország határán Wlodawánál. Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök attól tart, hogy Jevgenyij Prigozsin magánhadseregének, a Wagnernek a bukott puccs után Belaruszban önkéntes száműzetésbe vonult katonái komoly zavarkeltésre készülhetnek. Két lehetőséget is felvetett:

  • vagy embercsempészetbe kezdve migránsválságot idéznek elő Lengyelország és Litvánia határán;
  • vagy ők maguk próbálhatnak migránsnak álcázva belépni az EU területére.

Morawiecki szerint az elmúlt napokban a Wagner mintegy száz katonája telepedett meg a lengyel és a litván határhoz közeli Grodno városában. Kormánya veszélyként értékelte a Wagner Belaruszba költözését, ezért a keleti határszakasz megerősítését szeretné.

Lengyelország, Litvánia, Belarusz és a Kalinyingrádi Övezet határa. Pirossal kiemelve a stratégiai jelentőségű Suwalki rés, és Grodno városa, ahova Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint a Wagren száz harcosa érkezett.
photo_camera Lengyelország, Litvánia, Belarusz és a Kalinyingrádi Övezet határa. Pirossal kiemelve a stratégiai jelentőségű Suwalki rés, és Grodno városa, ahova Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint a Wagren száz harcosa érkezett.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök korábban tagadta, hogy migránsválság kirobbantására készülne azzal, hogy menekülőket csábít az országába, de a közelmúlt történelme alapján ez korántsem elképzelhetetlen. Eleve, a 2015-ös migrációs válság kirobbantásában is már komoly szerepet játszott a szíriai polgárháborúba a diktátor, Bassár el-Aszad oldalán beavatkozó Oroszország, mely aztán belarusz szövetségesét is felhasználta a feszültségek szítására, amikor az Oroszországon átterelt menekülőket Belarusz és Lengyelország határára vezényelték.

A lengyel aggályokat csak fokozta a Wagner katonáinak megjelenése Grodnóban. A belarusz város a NATO keleti arcvonalának legsebezhetőbb pontja, a Suwalki rés mellett van. Ez a 95 kilométer széles terület köti össze Lengyelországot Litvániával, illetve ez választja át Oroszország kalinyingrádi exklávéját Belarusztól. Ha valaha háború törne ki Oroszország és a NATO között, itt garantáltan azonnal súlyos harcok robbannának ki.

Morawieki ezért a wagneresek megjelenését a jövőbeni Lengyelország elleni hibrid hadviselés első lépésének tekinti. Morawiecki aggályait kormánya és a balti államok is osztják. Mariusz Kamiński lengyel belügyminiszter csütörtöki nyilatkozata szerint hazája, valamint a Belarusszal határos Lettország és Litvánia bármilyen, a wagnereseket is érintő incidens esetén azonnal határai lezárásáról dönthet.

A lengyelek aggályait aligha enyhítette hogy a múlt hétvégén Aljakszandr Lukasenka azzal tréfálkozott Vlagyimir Putyinnal beszélgetve, hogy "[a wagneresek] szeretnének nyugatra, egy varsói kirándulásra menni, de persze én Közép-Belaruszban tartom őket". Pláne, hogy ígéretével szemben a lengyelek értesülései szerint nem tartotta őket országa középső vidékén. (Via BBC)