A külügyi államtitkár szerint a szlovák külügyminiszternek jobb esetben baj van a memóriájával. Vagy csak simán hazudik

külföld
2023 július 30., 13:36

„Wlachovsky miniszter úrnak vagy rossz a rövid távú memóriája - és ez a jóindulatú feltételezés - vagy hazudik”

Ezekkel a diplomáciában jól bevált, egy háborús veszélyhelyzetben az európai uniós és NATO-szövetséges határországunkkal, Szlovákiával való együttműködést segítő, szépen becsomagolt kritikus szavakkal reagált Menczer Tamás külügyi államtitkár arra, hogy a szlovák külügyminiszter kérdőre vonta magyar kollégáját, egyben Menczer főnökét, Szijjártó Pétert.

Az egész úgy kezdődött, hogy Szijjártó külügyminiszter az MCC esztergomi rendezvényén többek között arról beszélt, hogy az EU arra számít: az orosz-ukrán háború még négy évig folytatódni fog. És hogy őt ez sokkolta. És hogy vajon hány ember, hány magyar ember fog meghalni ez alatt a négy év alatt. Egyszóval: béketábor!

A beszéd egy része angolul feliratozott videóként megjelent Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Twitterén. Erre a videóra a szlovák külügyminiszter, Miroslav Wlachovský szintén a Twitteren reagált vasárnap délelőtt, itt írtunk róla. „Én nem emlékszem olyan vitára, ahol azt mondtuk volna, a háború még négy évig folytatódik”, írta Wlachovský, aki a posztját azzal zárta, hogy „Ruszkik, haza! 1956”. Azt is megjegyezte, hogy a háborús problémát nem az EU jelenti, amit Budapestről előszeretettel ostoroznak, hanem Oroszország.

Menczer a „ruszkik, haza” kitételre és arra, hogy ki is jelenti a valódi problémát, nem meglepő módon nem reagált. Viszont megismételte, hogy az EU igenis négyéves háborúra készül, hiszen (idézet a posztból):

az EU-s külügyminiszterek a legutóbbi tanácskozáson azt a javaslatot vitatták meg, amely szerint a következő 4 évben évente 5 milliárd eurót kellene költenünk arra, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat finanszírozzuk. A szlovák külügyminiszter a javaslatot nem ellenezte. Kérdés: ha a következő 4 évben nem lesz háború, miért kellene fegyverszállítmányokat finanszírozni!?!?

Lebuktak a kis háborúpártiak, mi?

Mi bezzeg azonnali békét akarunk! Hogy milyen áron és feltételekkel, azt ezúttal sem fejtette ki a honi diplomácia második embere.