Eddig is sejtettük, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek rossz hatással vannak az egészségünkre.
De nem csak a hozzájuk adagolt mesterséges ízfokozókkal és egyéb adalékanyagokkal van baj, hanem az elkészítésük módjával is.
Lényegben olyasmit eszünk ilyenkor ugyanis, amit az ipari feldolgozás során a gépek már előemésztettek.
Kikerülni viszont szinte lehetetlen ezeket: sokféle van, szinte mindenütt hozzájuk férhetünk, és jóval olcsóbbak is, mint az egészséges, feldolgozatlan élelmiszerek.
Csipsz, pufi, gabonapehely, kölesgolyó, extrudált ezmegaz – imádjuk őket ropogtatni. Kár, hogy ha jobban megnézzük, mit is eszünk ilyenkor, olyan, mintha más már elropogtatta volna őket előttünk.
Pedig ezek a nassolnivalók nem kezdődnek rosszul, már ami az alapanyagokat illeti: sokuknak olyan rostban gazdag gabonák az alapjai, mint mondjuk a búza, rizs, zab vagy éppen a kukorica. Csakhogy a feldolgozás első lépéseként apró szemcsékké őrlik, egyes esetekben ráadásul „finomítják” is őket, ami annyit tesz: a rostban és tápanyagban gazdag összetevőket – a korpát és a csírát – eltávolítják belőlük. És ekkor jön csak a neheze. Az extrudálás.
Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!
Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!