Világbajnok a magyar női kardválogatott

sport
2023 július 30., 15:41

A Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca, Márton Anna összetételű magyar női kardválogatott világbajnok lett a milánói vívó-világbajnokságon. A döntőben a mieink ellenfele Franciaország volt, akiket úgy sikerült legyőzni, hogy a hetedik asszóig csak a franciáknál volt előny. A győzelem egyben azt is jelenti, hogy a csapatnak sikerült megvédenie világbajnoki címét.

A döntő kulcsmomentuma az volt, amikor a csereként beküldött Márton Anna a hatodik asszóban hatalmasat vívott: 18:25-nél állt be, és hétpontos hátrányról hozta fel a csapatot 29:29-re, bár végül 29:30-cal zárta a vívást (a szabályok szerint csapatversenyben minden asszót addig kell vívni, amíg a vezetésre álló csapat el nem éri az 5 többszörösét, az első asszót valamelyik csapat 5 pontjáig, a másodikat 10-ig, az utolsó, kilencediket 45-ig).

A Marton Annát követő Battai Sugár ugyanezzel a lendülettel vívott tovább: 33:33 után ekkor, a hetedik párban vezetett először a magyar válogatott, 34:33-ra, majd 35:33-mal ért véget az asszó. Ezután ismét Márton Anna lépett pástra, és tovább növelte az előnyt, 40:34-gyel zárta a vívását.

photo_camera A világbajnoki címet megvédő csapat, balról jobbra: Márton Anna, Szűcs Luca, Pusztai Liza és Battai Sugár Katinka
Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Pusztai Liza és Sara Balzer vívott az utolsó, kilencedik asszóban, a magyar vívónak 5, a franciának 11 pontot kellett volna szereznie. Az első pont a franciáé lett, a következő kettő Pusztaié, aztán felváltva adtak egy-egy pontot (43:36), és bár 44:36 után a francia csinált két pontot, a vége 45:38 lett a magyar női kardválogatottnak.

A világbajnokságot a magyar küldöttség így 3 aranyéremmel zárta, erre 32 éve nem volt példa: a női és a férfi kardcsapat, valamint a párbajtőrös Koch Máté nyert vb-t. A kardozó Szilágyi Áron emellett egyéniben szerzett egy bronzérmet is.