Minden huszadik elsősnek osztályt kellett ismételnie, csaknem ötezer gyereknek kezdődött kudarcélménnyel az iskola

belföld
2023 július 31., 05:14

A júniusban véget ért tanévben tovább nőtt az általános iskolák első évfolyamán az osztályismétlésre kényszerülők aránya, írja a Népszava a KSH-tól kapott adatok alapján. A lap azután kereste meg a statisztikai hivatalt, hogy annak részletes oktatási jelentésében nem szerepeltek az évfolyamismétlőkre vonatkozó adatok, míg az előző a 2021-2022-es tanévről szólóban még igen.

A KSH adatai szerint a 2022-2023-as tanévben 94 342 gyermek járt első osztályba, és 5,2 százalékuk volt évismétlő, ami 4906 főt jelent, vagyis majdnem ötezer elsős volt évismétlő. (Az előző tanévben 4,6 százalék volt az arányuk. Az évismétlők aránya továbbra is az első évfolyamon a legmagasabb, második-nyolcadik osztályban 0,7 és 2,3 százalék között volt az arányuk.

A lap szerint az elsősök körében kimagasló bukási arány összefüggésbe hozható azzal is, hogy a kormány 2020 elején bevezette a hatévesek kötelező beiskolázását, ami alól csak egy szigorú bürokratikus eljárással lehet felmentést kapni. Szakértők már korábban arra figyelmeztettek, hogy az intézkedés miatt sok kisgyermek éretlenül kerülhet be az iskolába, jegyzik meg. Ez nemcsak a teljesítményére lehet hatással, hosszabb távon nagyobb eséllyel alakulhatnak ki náluk beilleszkedési, tanulási és magatartási problémák.

A KSH adataiból az is kiderül: a legutóbbi tanévben tovább nőtt a sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók száma az általános iskolákban, a KSH szerint létszámuk közel 60 ezer fő volt, ami az általános iskolások 8,3 százaléka. A sajátos nevelési igény leggyakoribb oka a súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartási zavar (69 százalék), 10 százalékuk enyhén értelmi fogyatékos, 8,6 százalékuk autizmus spektrum zavarral rendelkezik.