Németh Szilárd birkózó akadémiája a veronai buszbalesetben érintett társaság vezetőjének új cégétől vett buszt

belföld
2023 július 31., 08:03

Czakó Tibor, a 2017-ben Veronában balesetező buszos társaság vezetőjének új cége nyerte el a Németh Szilárd által vezetett Kozma István Birkózó Akadémia (KIMBA) által kiírt közbeszerzést, írja a 24.hu.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, a Fidesz alelnöke beszédet mond a Vajdasági Birkózóakadémia átadási ünnepségén Magyarkanizsán 2021. július 22-én.
photo_camera Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, a Fidesz alelnöke beszédet mond a Vajdasági Birkózóakadémia átadási ünnepségén Magyarkanizsán 2021. július 22-én. Fotó: Molnár Edvárd/MTI/MTVA

A KIMBA egy legalább 56 fős buszra írt ki pályázatot, ami 2012 decemberénél nem régebbi, és legfeljebb 650 ezer kilométert futott. A közbeszerzési kiírásra egyetlen ajánlat érkezett. A lap szerint a közbeszerzési értesítőben nem Czakó adatait tüntették fel, de a Settebello Invest Zrt. egyértelműen a Pizolit Kft. ügyvezetőjének tulajdona.

A buszt végül körülbelül 40 millió forintért vette a KIMBA. Az akadémia a lapnak azt közölte, hogy valamennyi törvényi előírást betartva, szabályosan folytatták le az eljárást, aminek során a céljuk az volt, hogy a lehető legjobb minőségű buszt vásárolják meg a rendelkezésükre álló fedezetből. „Kiemelt szempontunk volt a beszerzés és lesz az üzemeltetés során az akadémistáink és a közlekedésben résztvevők biztonsága” – írták.

Miután mostanáig semmilyen elmarasztaló ítélet nem született Czakó Tibor és cégei ellen, így valóban nincs jogi akadálya annak, hogy elinduljon közbeszerzéseken. A veronai baleset előtt nyert is közbeszerzéseket a Pizolit Kft.: például egy 54,4 milliós megbízást a Honvédelmi Minisztériumtól. Érdekesség, hogy a pályázat elbírálása a busztragédia előtt történt, a szerződést a HM már a baleset után kötötte meg a céggel, miközben a nyomozás még tartott.