Kiadhatják Amerikának a saját halálát megrendező szexuális bűnözőt

külföld
2023 augusztus 02., 15:19

Egy skót bíróság úgy döntött, hogy kiadható az Egyesült Államoknak Nicholas Rossi, az a harmincas éveiben járó férfi, aki korábban megrendezte a saját halálát azért, hogy elkerülje a felelősségre vonást súlyos szexuális visszaélések miatt.

2021 végén egy skót kórházban sikerült elkapni az amerikai igazságszolgáltatás elől menekülő amerikait. A nemzetközi körözés alatt álló férfi elkapta a koronavírust, és eszméletlen állapotban kórházba került Glasgowban, itt találtak rá végül a rendőrök a tetoválásai és ujjlenyomatai alapján.

Nicholas Rossi Skóciában álnéven élt, egy egész komoly mesét konstruált magának és a hatóságoknak. Azt állította, hogy őt Arthur Knightnak hívják és egy ír árva. Ehhez a történethez a mai napig ragaszkodik.

Rossinak az amerikai Utah államban nemierőszak-vádak miatt kell bíróság elé állnia. A helyzetét bonyolítja, hogy a férfit Rhode Island államban megint egy másik néven, Nicholas Alahverdianként ismerték, részt vett a helyi politikában, a gyermekjogok ismert szószólója volt. Az akkor Alahverdianként élő Rossi 2019-ben bejelentette a helyi sajtóban, hogy non-Hodgkin limfómája van, és hetei vannak hátra. 2020 februárjában pedig állítólag meghalt, gyászjelentését több lap is lehozta.

A Utah állambeli nemi erőszak vádak mellett az FBI is elfogatóparancsot adott ki ellene, amiért átverte a nevelőapját, és a nevében felvett hitelkártyákkal 200 000 dolláros tartozást halmozott fel.

Nicholas Rossi Edinburgh-ban a bíróságon.
photo_camera Nicholas Rossi Edinburgh-ban a bíróságon. Fotó: EWAN BOOTMAN/Anadolu Agency via AFP

Rossi a nyomozóhatóságok előtt közel egy tucat néven volt ismert: Nicholas Alahverdian, Nicholas Alahverdian Rossi, Nicholas Edward Rossi, Nicholas Alahverdian-Rossi, Nick Alan, Nicholas Brown, Arthur Brown and Arthur Knight.

Tavaly novemberben már egy skót bíróság kimondta, hogy ő az a gyanúsított, akit az amerikai hatóságok próbálnak felkutatni. Rossi szándékosan késleltette a kiadatási eljárást, azt állítva, hogy összetévesztik valakivel. Odáig merészkedett, hogy azt vallotta, tetoválásokat ültettek a testére, miközben kómában feküdt a koronavírus miatt.

Az Edinburgh-i Sheriff Bíróságon több mint 18 hónapon keresztül zajlottak a tárgyalások, amik valóságos nemzetközi látványossággá váltak. Előfordult, hogy Rossi kerekesszékben jelent meg, miközben az orvosok megállapították, hogy nem is volt arra szüksége. Még dublini akcentust is kifejlesztett magának.

A kiadatásáról szóló bírósági döntést hamarosan jóváhagyhatja a skót igazságügyi miniszter.