Rétvári szerint „megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata”

POLITIKA
2023 augusztus 02., 11:35

„Megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata, hiszen Magyarország minden egyes konkrét amerikai rendészeti megkeresés ügyében eljárt, a büntetőjogi felelősségre vonás megtörtént, a jogszabálysértőket megfosztották magyar állampolgárságuktól. Ennek ellenére az amerikai kormány a külhoni magyarok adatait követeli” – így reagált Matthew Miller amerikai külügyminisztériumi szóvivő nyilatkozatára Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az MTI szerint Rétvári hozzátette, miszerint „az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező 900 ezer külhoni magyar adatait követeli Magyarországtól, azonban ezt Magyarország nem adja ki senkinek, mert ezzel veszélyeztetné a külföldön élő magyarok biztonságát”.

Rétvári ezután azt mondta, „nincs garancia arra, hogy ha eleget tennénk ennek a kérésnek, akkor nem adnák ki a kárpátaljai magyarok adatait Ukrajnának, ami súlyos következménnyel járna az ottani magyarság számára a kettős állampolgárság ukrajnai tilalma miatt”. Majd hozzátette megint, hogy az USA „egyértelműen bosszút áll”.

Kedden jelentették be, hogy az Egyesült Államok jelentősen korlátozza keddtől Magyarország részvételét a vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiállított magyar útlevelek biztonsági kockázata miatt.