A zambiai csapat edzője megdörzsölte egy játékosa mellét a női focivébén

sport
2023 augusztus 03., 17:27

A zambiai csapat edzőjét, Bruce Mwape-t, azzal vádolják, hogy hozzádörzsölte a kezét az egyik játékosa melléhez két nappal azelőtt, hogy a csapat történelmi győzelmet aratott Costa Rica felett a női labdarúgó-világbajnokságon, írja a Guardian.

A Fifa megerősítette, hogy hivatalos panasz érkezett hozzájuk a szexuális visszaélésről. A panasz szerint több játékos is látta, amikor az egyik edzés alkalmával Mwape megdörzsölte az egyik játékos mellét. A szemtanúk rögtön megbeszélték egymás között, hogy az érintés nem volt helyén való és azt jelenteni kell, de erre csak azért került napokkal később sor, mert attól tartottak, hogy a vádak miatt kispadra ülteti őket az edző.

„A FIFA rendkívül komolyan veszi a visszaélésekre vonatkozó állításokat, és világos eljárást tesz lehetővé azoknak, akik be akarnak jelenteni egy incidenst. Megerősíthetjük, hogy panasz érkezett a zambiai női válogatottal kapcsolatban, és ezt jelenleg is vizsgáljuk. Nyilvánvaló titoktartási okokból nem áll módunkban további részletekkel szolgálni a folyamatban lévő vizsgálatról” - mondta a Fifa szóvivője.

photo_camera Fotó: JOSE BRETON/NurPhoto via AFP

A múlt hónapban a Guardiannek azt nyilatkozta az egyik csapattag, hogy ha „Mwape le akar valakivel feküdni, akkor annak igent kell mondania. A mi csapatunkban normális, hogy a játékosok lefekszenek az edzővel. ”

Vélhetően a Zambiai Labdarúgó Szövetség (FAZ) elnöke is tudott az esetről, de a Guardian megkeresésére sem az edző, sem a szövetség nem reagált. A FAZ háza táján és Mwape ellen már 2022-ben is vizsgálat folyt szexuális zaklatás vádjával. Mwape akkor tagadta a vádakat.