Eljárás indul a Szomáliai Atlétikai Szövetség elnöke ellen az unokahúga szerepeltetése és fájdalmasan lassú futása miatt

sport
2023 augusztus 03., 08:02

Szomália sportért felelős minisztere az országos atlétikai szövetség elnökének felfüggesztésére szólította fel a nemzeti olimpiai bizottságot egy nappal azután, hogy a Csengtuban zajló Egyetemi Világjátékokon az ország képviseletében indult "sprinter" több mint 21 másodperc alatt ért végig a 100 méteres távon. Vagyis sikerült bemutatnia minden idők leglassúbb futását.

link Forrás

Az MTI szemléje szerint Szomália kormánya nyilvánosan bocsánatot kért, és mint kiderült, a szomáliai színekben induló Naszra Abukar se nem egyetemista, se nem sportoló, az ország egyetemi uniója pedig közölte, hogy nem is küldött Kínába versenyzőt női 100 méteren.

Mohamed Barre Mohamud miniszter szerda éjszaka a bocsánatkérésen túl bejelentette, határozottan azt kéri az olimpiai bizottságtól, hogy az atlétikai szövetség elnökét, Khadijo Aden Dahirt függessze fel, egyúttal jelezte, hogy jogi eljárást kezdeményez a szövetség első emberével szemben, aki rokoni kapcsolatban áll Abukarral.

„Khadijo Aden Dahir visszaélt hatalmával, és súlyosan rontotta az ország hírnevét” – mondta a miniszter, aki hozzátette, nemcsak a szövetségi elnököt, de minden olyan személyt beperelnek, akinek köze volt ahhoz, hogy Abukar részt vehetett a versenyen.