Beregszász polgármestere hangnemváltást érzékelt Zelenszkij kárpátaljai látogatása során

háború
2023 augusztus 04., 09:07

Babják Zoltán beregszászi polgármester a Népszavának beszélt arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kárpátaljai látogatása során hangnemváltást érzékelt és azt, hogy az államfő kiváló partnert vélt felfedezni a kárpátaljai magyarságban.

A polgármester szerint jelzésértékű volt Zelenszkij látogatása, aki legutóbb három éve volt Kárpátalján, akkor nem találkozott a magyar kisebbség képviselőivel, most viszont a környékbeli polgármesterekkel, civil szervezetek és egyházak képviselőiével, valamint a hadsereg tagjaival is találkozott a beregszászi Kossuth Lajos Líceumban.

Zelenszkij a beszédében megköszönte a kárpátaljai katonáknak a háborúban való részvételüket, de a vitás kérdések is szóba kerültek. „A találkozón kényes kérdések is terítékre kerültek, köztük a jogfosztó ukrán oktatási törvény. Javasoltuk, hogy az ügyben mielőbb ülésezzen az ukrán-magyar kormányközi vegyesbizottság. Emlékeztettük, hogy az Európai Unióba vezető úthoz, az integrációhoz mindenképpen a kisebbségi jogoknak a betartására van szükség. Az elnök megígérte, feldolgozza ezt az információt. Azt mondta, ő úgy érezte, hogy egy nagyon jó dialógus alakult. Megfogadta, hogy ez folytatódni fog, és ez még csak az együttműködés kezdete" - idézi a lap a polgármestert.

Az ukrán elnök csütörtökön emlékezett meg Twitterén a látogatásról, azt írta, hogy fontos találkozója volt a a magyar közösség képviselőivel és harcosainkkal, és ez volt az első találkozó ebben a formában.