Tovább kínlódik a magyar ipar: júniusban az előző évihez, de még az idén májusihoz képest is csökkent a termelés

gazdaság
2023 augusztus 04., 07:24

Idén júniusban az ipari termelés volumene 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, közölte pénteken a KSH a júniusi iparstatisztikáról kiadott első becslésben. Munkanaphatástól megtisztítva még csúnyább a mutató: a termelés 6,1 százalékkal csökkent.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás idén májushoz mérten is csökkent, a visszaesés 0,9 százalékos volt.

link Forrás

A KSH jelentéséből kiderül: a termelés csökkenéséhez a feldolgozóipar úgynevezett alágainak többsége hozzájárult. A termelés volumene ezek közül leginkább a járműgyártásban nőtt, valamint jelentősen bővült a villamos berendezés gyártásában is. Ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett.

A júniusi adat rosszabb, mint a félév egészében volt (sőt, holtversenyben a legrosszabb az áprilisi, szintén 6,1 százalékos visszaeséssel). Január-júniusban ugyanis az termelés csak 4,8 százalékkal volt kisebb, mint 2022 első félévében. A Portfolio.hu megjegyzi: ez a legfrissebb adat azt jelzi, hogy a magyar ipar továbbra sem tud elszakadni a Covid-válság előtti szinttől.

Az ipar gyengélkedése gazdaságilag azért kényes, mert a második negyedév gyenge adatai – két 6,1 százalékos és egy 4,5 százalékos visszaesés az előző évhez képest – azt valószínűsítik, hogy a második negyedévben sem tudott kijönni a magyar gazdaság a recesszióból (a második negyedéves GDP-adatot augusztus 16-án közlik). Tovább tartó recesszióra számít az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója is. Kiss Péter kommentárja szerint „júniusban folytatódott az ipari termelés vesszőfutása. A kibocsátás a viszonylag jó 2022-es évhez viszonyítva idén év eleje óta folyamatosan csökken. Ez az adat, illetve a szintén gyenge teljesítményt mutató kiskereskedelmi forgalom megerősíti azt a várakozásunkat, hogy a magyar gazdaság recesszióban maradt a második negyedévben is (-0,35 százalék negyedéves alapon).”

Politikailag is pikáns a legfrissebb KSH-adat. Legalábbis annak fényében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök idén tavasszal, a kereskedelmi és iparkamara gazdasági március 9-i évnyitóján arról beszélt: „Mi ehhez értünk. Az ipari fókuszú, beruházás-központú, iparhoz kapcsolódó gazdasági rendszer működtetéséhez értünk”.