Több tucatnyian megsérültek Stockholmban, miután tüntetők megrohamozták az eritreai kulturális fesztivált

külföld
2023 augusztus 04., 05:08

Több mint 50 ember megsérült és több tucatnyit őrizetbe vettek Stockholmban, miután az eritreai kormány ellenfelei megrohamoztak egy, a rendszert támogatók által szervezett kulturális fesztivált, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: MAGNUS LEJHALL/TT News Agency via AFP

„Egy másik nyilvános gyűlés is volt a fesztivál helyszínének közelében, amin erőszakos zavargás tört ki” – írta a rendőrség, hozzátéve, hogy mintegy száz embert vettek őrizetbe és hogy vizsgálatot indítottak erőszakos zavargás, gyújtogatás, valamint a rendőrség és a mentőszolgálatok munkájának akadályozása miatt.

A hatóságok azt is közölték, hogy legalább 52 ember szorult orvosi ellátásra a helyszínen vagy a helyi klinikákon és kórházakban. Este 7 óráig 15 embert szállítottak kórházba, nyolc embert súlyos, hetet pedig könnyebb sérülésekkel.

Svédországban több tízezer eritreai felmenőkkel rendelkező ember él. Az eritreai kulturális örökségnek szentelt fesztivált az 1990-es évek óta rendezik meg. A svéd médiában bírálják, az afrikai ország kormányának promóciós eszközeként tekintenek rá. „Ez nem egy fesztivál, itt gyűlöletbeszédre tanítják a gyerekeiket” – mondta Michael Kobrab tüntető a TV4 svéd televíziónak.

photo_camera Fotó: MAGNUS LEJHALL/TT News Agency via AFP

Emberi jogi csoportok a világ egyik legelnyomóbb országaként jellemzik Eritreát, Isaias Afwerki elnök soha nem tartott választásokat, és emberek milliói menekültek el az országból, például a kényszersorozás ellen. A fesztivál egyik résztvevője, Emanuel Asmalash is megszólalt a TV4-nek, és azzal vádolta a tüntetőket, hogy Etiópiából érkezett terroristák.

Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter a TT svéd hírügynökségnek adott írásbeli nyilatkozatában kijelentette, „nem észszerű, hogy Svédország ilyen módon belekeveredjen más országok belpolitikai konfliktusaiba”.