Egy texasi bíró túl szigorúnak ítélte az abortusztiltást a kockázatos terhességeknél

jog
2023 augusztus 05., 13:30

Egy texasi bíró úgy ítélte meg, hogy az állam abortusztilalma túlságosan korlátozza a súlyos terhességi szövődményekkel küzdő nőket, és kivételeket kellene megengedniük az orvosoknak anélkül, hogy büntetőjogi vádemeléstől kelljen tartaniuk.

Az austini ítélet az első, ami aláásta a törvényt annak 2022-es hatálybalépése óta, és jelentős győzelem az abortuszjog támogatóinak, akik az esetet potenciális tervezetnek tekintik a republikánusok vezette államok sietve végrehajtott korlátozásainak gyengítésére máshol is.

photo_camera Illusztráció: SANDY HUFFAKER/AFP

A végzést azonnal megakadályozta a texasi legfelsőbb bírósághoz benyújtott fellebbezés – közölte az állam főügyészsége. „Az elsőfokú bíróság végzése hatástalan, és a status quo továbbra is érvényben marad” – mondta Paige Willey szóvivő.

Jessica Mangrum tartományi bíró határozata ideiglenes intézkedést hozott azért, hogy megakadályozza Texasban a tilalom érvényesítését azokkal az orvosokkal szemben, akik „jóhiszeműen” olyan terhességnek vetettek véget, ami szövődmények miatt fertőzésveszélyt jelentett, vagy más módon nem volt biztonságos a nőre nézve. Az intézkedés azokra a nőkre is vonatkozott, akiknek „terhesség által súlyosbított” állapota volt, és akiket nem lehetett hatékonyan kezelni a terhességük alatt, illetve olyan esetek, amikor a magzat az állapota miatt valószínűleg nem élte volna túl a szülést.

Az állam abortusztörvényének kihívása az első az USA-ban, mióta a Legfelsőbb Bíróság tavaly hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ügyet, ami közel 50 éven át megerősítette az abortuszhoz való alkotmányos jogot. (Guardian)