Felmentették azt a rektort, akinek a megválasztásába kuratóriumi elnökként belebukott az egyetemi modellváltást levezénylő Stumpf István

belföld
2023 augusztus 05., 08:22

Megszüntette a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó kuratórium az egyetemet eddig vezető dr. Horváth Ágnes rektori megbízását, erről a megyei napilap online kiadása számolt be. A rektori feladatokat átmenetileg dr. Toma Kornélia rektorhelyettes látja el. A dolgozóknak pénteken kiküldött körlevél szerint hamarosan pályázatot írnak ki a poszt betöltésére.

Horváthot májusban nevezte ki három évre a kuratórium, de az akkori döntés annyira megosztotta az egyetemet fenntartó szervezetet, hogy az öttagú testületből ketten is távoztak. Egyikük az addigi elnök Stumpf István volt, aki egyébként a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját ellátó kormánybiztosként az egyetemek alapítványi modellre átállását annak idején levezényelte.

Mint korábban megírtuk, az egyetem szenátusa (az intézmény vezetése, tanárok és hallgatók képviselői) Fiath Attilát jelölte rektornak május 11-én, a kuratórium viszont 3:2-es szavazással Horváthot választotta. A döntés után az egyébként sárospataki születésű Stumpf közleményt adott ki, amelyben azt írta: az intézményt addig megbízott rektorként vezető Horváth Ágnes tevékenységét ismerve, az egyetemi szenátus véleményével összhangban ő Fiath Attilát szerette volna az intézmény élére. Vele együtt távozott akkor a kuratóriumból Herbst Árpád, a Budapesti Metropolitan Egyetem alapítója is.

Stumpf távozása után a szállítmányozási cégével ismertté vált Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős korábbi kormánybiztos lett a kuratórium elnöke (ő addig is a testület tagja volt, akárcsak Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója és Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke), míg új tagként bekerült dr. Illés Tibor, az Illés és Társai Ügyvédi Iroda alapítója, valamint Nagy-Baló Csaba, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona intézményvezetője.

Hogy a testület most milyen előterjesztésre, milyen indoklással és milyen szavazati aránnyal döntött Horváth felmentéséről, a megyei lap cikkéből nem derült ki.

Kiemelt videóink