Az anyósülésről vezetett a budapesti autósoktató, hogy trükkösebb legyen a mutatvány, telefonált is közben

ÉLET
2023 augusztus 05., 09:55

Hogy vezetés közben nem szabad kézben tartott mobiltelefonon beszélni, az egy olyan alap, amit valószínűleg mindenki tud, aki vezet (KRESZ 3.§ 2. pont). Esetleg azt is, hogy 3 büntetőpont jár érte. Talán még az is tudja, aki nem vezet, hanem a sikeres KRESZ-vizsga után először ül gépjárművezető-oktató mellé egy tanulókocsiba.

Kivéve talán akkor, ha az a jóember lesz az oktatója, akit a XI. kerületben, az Etele út, Fehérvári út villamosmegálló közelében videóztak le, épp a mellette haladó villamosból. A BpiAutósok Youtube-csatornájára felkerült videón ugyanis az látható, hogy egy járművezetést oktató autóban – amelyben a jobb oldalon is vannak pedálok – valaki úgy vezet az anyósülésből balra átnyúlva a kormányhoz, hogy közben a jobb kezével telefonál.

link Forrás

Noha azt tételesen aligha tiltja a KRESZ, hogy az anyósülésről vezessünk – én legalábbis nem emlékszem ilyen pontra –, azt azért kimondja: „aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse”. És bár jogász sem vagyok, úgy érzem, hogy ez a megoldás minimum határeset. Nagyon minimum.