Több száz embert kellett kitelepíteni Ausztriában és Szlovéniában az áradások miatt

külföld
2023 augusztus 06., 13:25

A napok óta tartó heves esőzések, áradások és földcsuszamlások miatt Ausztria és Szlovénia több körzetében kellett segítenie a katasztrófavédelemnek. Az MTI beszámolója szerint a szlovén mentőalakulatokat 186 körzetben mozgósították, több helyen veszélyesé vált épületekből kellett embereket kimenteni.

photo_camera Fotó: ALES BENO/Anadolu Agency via AFP

Szombat este 500 embert menekítettek ki a kelet-szlovéniai Alsóbeszterce (Dolnja Bistrica) településről, miután átszakadt egy gát a Mura folyón. Az osztrák határ környékéről csaknem 110 embert telepítettek ki.

Szlovéniában még 85 holland állampolgárt is ki kellett menekíteni az elöntött területekről, őket az ANP holland hírügynökség értesülése szerint várhatóan vasárnap szállítják haza Hollandiába. A holland külügyminisztérium bejelentette, hogy a szlovén hatóságok megtaláltak öt hollandot, akiket korábban eltűntként jelentettek, de úgy tudni, hogy két ember, apa és fia – egyelőre tisztázatlan okokból – meghalt.

photo_camera Fotó: ERWIN SCHERIAU/AFP

Miután a heves esőzések miatt nőtt a földcsuszamlások veszélye, a szlovéniai geológiai intézet óvatosságra intett. Az esőzések már Ausztriában is mérséklődtek, de itt is esélyesek a földcsuszamlások. A tűzoltókat több alkalommal hívták elöntött pincékhez, Karintiában pedig legalább 40 házat és lakást evakuáltak földcsuszamlás veszélye miatt.

photo_camera Fotó: GERD EGGENBERGER/AFP

Mindeközben Északkelet-Lengyelországban szombat éjjel is heves viharok dúltak, áldozatokról nem érkezett jelentés, a meteorológiai intézet azonban arra figyelmeztetett, hogy a nagy mennyiségű csapadék miatt a folyók megáradhatnak.

Szlovéniában a károkat félmilliárd euróra becsülik.