Félmilliárd euróra becslik az árvíz okozta károkat Szlovéniában

külföld
2023 augusztus 06., 08:24

Szlovénia kétharmadát sújtották az elmúlt napok hirtelen áradásai, az ebből eredő károk pedig meghaladhatják a félmilliárd eurót, mondta Robert Golob szlovén miniszterelnök szombaton. Az árvizet az ország történetének „legsúlyosabb természeti katasztrófájaként” jellemezte, egyelőre azonban még nem hirdetne vészhelyzetet.

photo_camera Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Az áradások csütörtök este kezdődtek, és több földcsuszamlást okoztak, valamint legalább három halálos áldozatot követeltek. A víz házakat sodort el, hidak és utak semmisültek meg, az ország egyes részein megszűnt a vízellátás.

photo_camera Fotó: ALES BENO/Anadolu Agency via AFP

„Szívszorító látni a hatalmas áradások okozta pusztítást” - tweetelte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki biztosította a szlovénokat, hogy szükség esetén az EU beszáll a károk enyhítésébe. Janez Lenarčič, az EU válságkezelésért felelős biztosa már Ljubljanában tárgyal a kormányal. A fővárosban ragadt 38 fős magyar turistacsoportról az áradások napjaiban itt számoltunk be.

photo_camera Fotó: ALES BENO/Anadolu Agency via AFP

A szlovén környezetvédelmi és vízügyi hivatalok szerint az időjárás lassan megnyugszik, a figyelmeztetések piros helyett most már csak sárgák. Mégis hangsúlyozták, a helyzet súlyos, a folyók még mindig áradnak. (Politico)