Túlságosan szennyezett a Szajna, elmarad a nyíltvízi világkupa-küzdelmek párizsi állomása

külföld
2023 augusztus 06., 11:52

Jelentősen romlott a Szajna vízminősége a nagyobb esőzések után, ezért nem rendezik meg a nyíltvízi úszók világkupa-küzdelmeinek párizsi állomását, írja az MTI. A nemzetközi szövetség szerint a jövő évi olimpia tesztversenyének helyszínén a szennyezettség elérte azt a szintet, amiben már nem rendezhetnek versenyeket.

photo_camera Itt nem úsztak a versenyzők. Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

A problémát a coli baktérium okozta, melynek előfordulása a százszorosa az engedélyezettnek. A nemzetközi szövetség szorgalmazza, hogy a párizsi olimpia szervezőbizottsága álljon elő jövőre egy B tervvel arra az esetre, ha akkor is esne az eső.

„Legalább láttuk a pályát, amely fantasztikus környezetben van, alig 500-600 méterre az Eiffel-toronytól” – mondta Gellért Gábor szövetségi kapitány.

Bár a Szajnában 1923 óta tilos fürdeni, egy ideje vannak törekvések arra, hogy ez változzon, és tervben van egy 80 milliárd eurós beruházás, amely pont a mostanihoz hasonló szennyezéseket tudná megelőzni egy felszín alatti tározóval.

A párizsi – nem – úszók tehát szerencsésebbek a briteknél, ugyanis a sunderlandi triatlon-világbajnokságon a szervezők szerint csak utólag derült ki, hogy a szennyezettség magasabb a kelleténél, de addigra már a versenyzők közül legalább ötvenheten hasmenéstől szenvedtek.