Az európai vállalatok eddig 100 milliárd eurót buktak a háborún

külföld
2023 augusztus 07., 07:04

A Financial Times elemzése szerint Európa legnagyobb vállalatainak legalább 100 milliárd eurós közvetlen veszteséget okozott Oroszország ukrajnai inváziója. A háború gazdasági következményeit hatszáz európai konszern éves jelentései és 2023-as pénzügyi kimutatásai alapján vizsgálták, és nem vették bele a közvetett makrogazdasági hatásokat, például a magasabb energia- és nyersanyagköltségeket .

A felmérésből kiderül, hogy 176 vállalat számolta el eszközeinek értékvesztését, bukott az árfolyamköltségeken, illetve egyéb egyszeri kiadásokon. A veszteségek az oroszországi üzletek eladásaiból, bezárásaiból, leépítéseiből fakadtak. Elemzők szerint Moszkva tavaszi döntése, miszerint átveszi a Fortum és az Uniper gázimportőrök oroszországi üzletágainak irányítását, majd a Danone és a Carlsberg júliusban bejelentett kisajátítása azt jelzi, hogy a számla még tovább duzzad.

A Kyiv School of Economics által összeállított adatok szerint a háború előtt Oroszországban jelenlévő 1871 európai tulajdonú vállalat több mint fele még mindig az országban működik. Jelen van az orosz piacon többek között olasz UniCredit, az osztrák Raiffeisen, a svájci Nestlé és a brit Unilever.

Persze nem biztos, hogy ők döntöttek jól. Legalábbis Nabi Abdullaev, a Control Risks stratégiai tanácsadó cég partnere a felmérés alapján azt mondta az FT-nek: „Még ha egy vállalat sok pénzt is veszített, amikor elhagyta Oroszországot, azok, akik maradnak, sokkal nagyobb veszteségeket kockáztatnak. Kiderült, hogy a háború eleji mielőbb távozás, a 'cut and run' stratégiája volt a legjobb a vállalatoknak: minél gyorsabban távoztak, annál kisebb volt a veszteségük”.