Antony Blinken: A Wagner csoport kihasználja a nigeri instabilitást

háború
2023 augusztus 08., 12:25

Az orosz Wagner zsoldoscsoport „kihasználja” a nigeri instabilitást – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter a BBC-nek.

Az országot egy junta irányítja Mohamed Bazoum elnök közel két héttel ezelőtti megbuktatása óta, és voltak arra utalások, hogy a puccsot vezetők segítséget kértek a Wagnertől, amiről ismert, hogy jelen van a szomszédos Maliban.

Blinken azt mondta, nem hiszi, hogy Oroszország vagy a Wagner bujtotta volna fel a nigeri puccsistákat, de az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy a Wagner „esetleg megnyilvánulhat” a Száhel-övezet egyes részein. „Azt hiszem, ami történt, és ami továbbra is történik Nigerben, azt nem Oroszország vagy a Wagner ösztönözte, hanem… megpróbálták kihasználni” – mondta Blinken, aki szerint

„minden egyes helyen, ahová ez a Wagner csoport elment, halál, pusztítás és kizsákmányolás következett”.

Szerinte a bizonytalanság nőtt, nem csökkent, és „megismétlődött az, ami más országokban történt, ahol csak rossz dolgok következtek”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Stanford Egyetemen 2022. október 17-én.
photo_camera Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Stanford Egyetemen 2022. október 17-én. Fotó: Josh Edelson/AFP

A Wagnernek több ezer harcosa van olyan országokban, mint a Közép-afrikai Köztársaság és Mali, ahol a magánhadseregnek jövedelmező üzleti érdekei vannak, de erősíti Oroszország diplomáciai és gazdasági kapcsolatait is.

A csoport harcosait több afrikai országban is széles körben elkövetett emberi jogi visszaélésekkel vádolják. Ennek ellenére felmerültek a találgatások, hogy Niger hadserege Wagner segítségét kérte, mivel az ország katonai beavatkozás lehetőségével néz szembe.

Az Ecowas (egy 15 nyugat-afrikai államot tömörítő kereskedelmi tömb) vasárnap határidőt szabott ki a nigeri junta vezetőinek, hogy mondjanak le és állítsák vissza Bazoum elnök hatalmát. Ezt a határidőt figyelmen kívül hagyták, és az Ecowas csütörtökön ülést tart, hogy eldöntse, mi legyen a következő lépés. A junta lezárta Niger légterét.

Victoria Nuland, az USA külügyminiszter-helyettese hétfőn „nehéz és őszinte” megbeszéléseket folytatott a puccs vezetőivel, akik szerinte megértették a zsoldosokkal való együttműködés kockázatait.

A jelenleg is fogságban lévő Bazoum szintén szólt a Wagner afrikai befolyásával kapcsolatos aggodalmairól. Azt írta a Washington Postba: „A puccsisták és regionális szövetségeseik nyílt meghívásával az egész középső Száhel-régió orosz befolyás alá kerülhet a Wagner-csoporton keresztül, aminek brutális terrorizmusa Ukrajnában teljes mértékben megmutatkozott.”

Egyelőre nem tisztázott, hogy a Wagner harcosai behatoltak-e az országba, de a Wagnerhez köthető prominens Telegram csatorna, a Gray Zone hétfőn közölte: közel 1500 fegyveresét küldték Afrikába. Nem pontosította, hogy a kontinensen hol helyezték el az állítólagos haderőt.

A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin a Telegramra feltöltött hangüzenetben sürgette a juntát, hogy hívják be a Wagnert. „Mindig a jók, az igazságosság és azok oldalán állunk, akik szuverenitásukért és népük jogaiért küzdenek” – mondta.

Niger egy korábbi francia gyarmat, és a puccs Franciaország-ellenes és oroszbarát érzelmeket hozott az országban – hasonlóan a szomszédos Mali és Burkina Faso példájához, ahol a vezetés a puccsok óta Moszkva felé fordult.

A nigeri puccs támogatói orosz zászlókat lengetnek
photo_camera A nigeri puccs támogatói orosz zászlókat lengetnek Fotó: BALIMA BOUREIMA/Anadolu Agency via AFP

A két Ecowas-tag ország delegációt küldött Niger fővárosába, Niamey-be, hogy megnyugtassa a puccsvezetőket: szükség esetén védelmükre kelnek a többi nyugat-afrikai nemzet és nyugati szövetségesei ellen.

Eközben a junta az ország volt pénzügyminiszterét, Ali Mahaman Lamine Zeine-t nevezte ki az ország új miniszterelnökévé. Ő Mahamadou Ouhoumoudou helyére lép, aki a puccs idején Európában tartózkodott. (BBC)