Azért törölték Mészáros Lőrinc és további kormányközeli milliárdosok nevét a NAV adatbázisából, mert nem is kell szerepelniük benne

POLITIKA
2023 augusztus 08., 19:21

Fónagy János gazdaságfejlesztési államtitkár választ adott arra a kérdésre, hogy miért törölték nemrég a NAV adatbázisából a számos hatalmas, esetenként százmilliárdos vagyonokat rejtő magántőkealapok gazdáit, írja a Telex.

Ez az az állami adatbázis, melynek segítségével a Direkt36 július végén számos kormányközeli milliárdost azonosított be az említett magántőkealapok mögött: például Száraz Istvánt, Szíjj Lászlót, Mészáros Lőrincet, Hernádi Zsoltot vagy Jászai Gellértet. Az ügyről a cikk megjelenése után Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő tett fel írásbeli kérdést Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek.

Fónagy államtitkár erre a kérdésre most megadott válaszában azt írja, hogy azért törölték a neveket az adatbázisból,

mert azoknak eleve ott sem kellett volna lenniük, ezek ugyanis nem tartoznak a vonatkozó törvény hatálya alá.Fónagy azt írja, a NAV 2021 óta üzemelő tényleges tulajdonosi adatbázisának működését a 2021. évi XLIII. törvény szabályozza. Ez alapján harmadik személyek továbbra is kaphatnak tájékoztatást társaságok vagy egyesületek tényleges tulajdonosairól, azonban a magántőkealapok jelenleg nem tartoznak a törvény hatálya alá, írja.

Már a Direkt36 cikke is kitért rá: azért történhetett meg, hogy több tucat magántőkealap első számú befektetőjének a neve is felbukkant az adatbázisban, mert az még friss, a vonatkozó szabályozás pedig bonyolult, így nem mindig egyértelmű, hogy milyen adatoknak kell szerepelniük benne.

Az államtitkár válasza alapján a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak mostanra sikerült megtalálnia, hogy szerintük mi lehet a homályosan fogalmazott törvény helyes értelmezése. A Direkt36 említett cikke idézte Szabó Gábort, egy luxemburgi és angliai alapkezelők compliance managereként dolgozó szakértőt, aki szerint a magyar jogalkotó mulasztása lehet, hogy a törvényben nem tette egyértelművé, a magántőkealapokra milyen törvények vonatkoznak. Szabó szerint az EU pénzmosás elleni irányelvei alapján biztos, hogy a szabályoknak ezekre is egyértelműen vonatkozniuk kellene.