Booking-botrány: beragadt pénzek, hamis ígéretek, zéró visszajelzés, perrel fenyegető szállásadók

nyaralás
2023 augusztus 08., 10:16
  • Magánszemélyeknek, kis és valamivel nagyobb szállásadó partnereknek is óriási összegekkel tartozik hetek óta a Booking.com. Van hazai károsult, aki több mint 10 millió forintnyi összeget vár hiába, de a nemzetközi fórumokon is rengetegen jelezték, hogy nem jött meg a pénz.
  • A Booking.com az egyik legnagyobb nemzetközi szállásszervező cég, az apartmanok Facebookja – vagy Tindere. A kisebb szállásadóknak így nem kell marketingre, social media kampányokra, weboldalra, virtuális bankkártyás rendszerre költeniük, és nem kell munkaerőt sem felvenniük arra, hogy foglalásonként nyomon kövessék a tranzakciókat, behajtsák a lemondásokat. Cserébe sok esetben a pénzt sem ők, hanem a Booking szedi be a vendégektől.
  • Ha a náluk lefoglalt szállásunkat lemondják, vagy kiderül, hogy az valójában nem is létezik, a visszatérítést is a Booking intézi. A cég a fizetési rendszer karbantartására hivatkozva sok esetben június óta tologatja a ki- és visszafizetések határidejét.
photo_camera „Egész nyáron ingyen szállásolok el vendégeket” – van, akinek 20 ezer euróval, jelenleg körülbelül 7,8 millió forinttal tartozhat a Booking Forrás: Facebook

Teljesíti az elmaradt kifizetéseket a Booking.com – közölte hétfőn az online szállásközvetítő cég, azután, hogy a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított ellene. Ennek ellenére a Booking közel másfél hónap és számos önkényes határidő-módosítás után még mindig sok szállásadónak és magánszemélynek tartozik: az elmúlt hetekben a hazai és nemzetközi Facebook-csoportokat is ellepték a pénzt követelő bejegyzések és kommentek. Egy nagyobb méretű budapesti hostelnek például több, mint 10 millió forinttal tartoznak, a kisebb külföldi partnerek felé nem ritkák a forintban számolva 7-8 milliós tartozások. Akad olyan is, nem is egy, akinek először júliusra, majd augusztusra, aztán szeptemberre tolták a kifizetés határidejét.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.