Karácsony a Széchenyi teret „einstandoló törvény” megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól

Budapest
2023 augusztus 08., 08:18

„A bíróság is kimondta, hogy a kormánypárti kétharmad alkotmányellenesen vett el a Fővárosi Önkormányzattól négy emblematikus közterületet, a Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi teret, valamint a József Attila utcát. Beadványunk alapján a Fővárosi Törvényszék a tereket einstandoló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól. Követeljük vissza a tereinket!” – írja Facebook-posztjában Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint „a Széchenyi tér visszaadása különösen fontos és sürgős lenne”.

Karácsony szerint „a város, de talán az egész világ egyik legszebb városi sétaútvonala” jönne létre, „ha megszűnne az a méltatlan állapot, hogy járókelők ezrei zebra és sétány nélkül kell, hogy átvágjanak a Széchenyi téren”. A főpolgármester úgy gondolja, „a híd forgalomcsillapítása lehetővé teszi a teret jelenleg leuraló körforgalom megszüntetését és egy zöld, sétálós park létrehozását”.

Szerinte a főváros megbízásából hamarosan elkészülhetnének a tér tervei, „csak közben a Fidesz elvette és az V. kerületnek átadta a teret”, és „adminisztratív eszközökkel akadályozza a tervezést”.

Ezzel egyidőben Balogh Samu a látványterveket is megosztotta Facebook-oldalán:

link Forrás