Napi közel 100 ezer dolláros bírságot kap a Meta Norvégiában

külföld
2023 augusztus 08., 04:55

A Facebook tulajdonosa, a Meta augusztus 14-től napi 1 millió korona - átszámítva 98,5 ezer dollár, körülbelül 35 millió forint - bírságot kap az adatvédelmi jogsértések miatt, közölte hétfőn a norvég adatvédelmi hatóság, a Datatilsynet.

photo_camera Fotó: ROMAIN LONGIERAS/Hans Lucas via AFP

A szabályozó hatóság július 17-én közölte, hogy a vállalatot megbírságolják, ha nem kezelik az adatvédelmi jogsértéseket. A Meta nem gyűjthet Norvégiában felhasználói adatokat - például a felhasználók fizikai tartózkodási helyét-, és nem használhatja azokat az úgynevezett viselkedésalapú reklámozásra.

A cégnek augusztus 4-ig kellett bizonyítania a szabályozó hatóságnak, hogy foglalkozott a kérdéssel. „Jövő hétfőtől napi 1 millió koronás bírság lép életbe” – mondta Tobias Judin, a Datatilsynet nemzetközi részlegének vezetője a Reuters hírügynökségnek. A bírságot november 3-ig kell fizetnie a cégnek. Ha egyetért a norvég szabályozással, az Európai Adatvédelmi Testület akár állandóvá is teheti a bírságot, kiterjesztve azt Európa többi részére.

A Meta múlt héten közölte, hogy az Európai Unióban a felhasználók beleegyezését fogja kérni, mielőtt lehetővé tenné a vállalkozások számára, hogy a Facebookon és az Instagramon gyűjtött adatok alapján célzottan reklámozzanak.

Judin szerint ez a megoldás nem elegendő, a Metának le kell állítania a személyes adatok gyűjtését addig, amíg ez a hozzájárulási rendszer nem működik. „A Meta szerint több hónapot vesz igénybe, mire ezt megvalósítják. És azt sem tudjuk, hogyan fog kinézni ez a rendszer – mondta Judin, hozzátéve, hogy az emberek jogai közben minden nap sérülnek. (The Guardian)