Selejtes akkucellákkal teli hordókat találtak egy vegyszerszagú abasári raktárban

belföld
2023 augusztus 08., 06:50

A Heves megyei Abasár határában, az egykori honvédlaktanya mögött lévő egyik csarnokban selejtes akkumulátor-hulladékot, illetve nagy mennyiségű, a gödi Samsung-gyárból származó fémhulladékot tárolnak az Átlátszó birtokába jutott dokumentumok szerint. A lap megkereste az önkormányzatot, ott állítólag nem tudtak az akku-hulladékról.

Az Átlátszó azt írja, a csarnoképületben a padlótól mennyezetig állnak az egymásra halmozott fémhordók, körülbelül ezer, nincs tűzvédelmi berendezés, és a helyen rendkívül erős vegyszer-szag terjeng.

A hordókon lévő felirat szerint ezekben úgynevezett Jelly roll, 19 12 12 kóddal jelölt hulladék található. A Jelly roll az akkumulátor-cella gyártásának köztes terméke, amiben katód-, anód- és szeparátor fóliák vannak megfelelően egymásra rétegezve.

A cikk szerint az abasári csarnokban van más, szintén akkumulátor-gyártásból származó hulladék is: nagy zsákokban és dobozokban darált fémhulladék és a cellagyártáshoz használt bevonatolt fólia. Az ezeken a dobozokon lévő feliratokon a Samsung SDI gödi üzemének címe olvasható, az egyiken a HTNS Fót megnevezés is látható. A dél-koreai hátterű HTNS Hungary Fóton tervezi 4 ezer tonna kapacitású akkumulátoralapanyag-raktár létesítését.