Az Ukrajnát nácizó Kreml egyik tanácsadója nyakig benne volt az orosz neonácik világában

külföld
2023 augusztus 09., 19:35

A Kreml egyik tanácsadója, aki közreműködött ukrán gyerekek Oroszországba szállításában, kapcsolatba hozható a neonácizmussal – írja exkluzív anyagában a Reuters. A most 27 éves Alekszej Petrov rasszista, fajgyűlölő mozgalmakkal és az orosz neonáci Wotanjugenddel is kapcsolatban állt az oknyomozás adatai szerint 2011-2014 között.

Petrov annak az orosz gyerekjogi biztos Marija Lvova-Belovának az egyik tanácsadója, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki amiatt, hogy a háború kitörése óta ukrán gyerekek tömegeit deportálták jogellenesen Oroszországba. Ez azért is pikáns, mert Belova nemcsak azt tagadta, hogy háborús bűncselekményt követett volna el, hanem arról is beszélt: a „kiszolgáltatott gyermekeket” azért vitték Oroszországba, hogy megóvják őket többek között az ukrán vezetéstől, amely szerinte fasiszta, mert hagyta, hogy „a nácizmus vírusa” visszatérjen Ukrajnába.

A Reuters azt írja: a Petrov által 2011 és 2014 között online felületeken közzétett anyagok idén július végéig elérhetők voltak egyes közösségimédia-felületeken. Több olyan posztja volt, amelyek az orosz Wotanjugend nevű – elnevezésében a Hitlerjugendre utaló – neonáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet képeit, videóit, üzeneteit tartalmazták, vagy egyéb módon voltak neonáci tartalmak. Emellett Skype-on egészen idén július 31-ig wotan_jugend8989 felhasználónévvel volt fenn, és számos webes oldalhoz és közösséghez ezzel a névvel vagy annak valamilyen változatával csatlakozott. Az Instán pedig a fanat1k8814 felhasználónevet használta, amiből a 88 a neonáci körökben használatos, a „Heil Hitler!” köszöntésre utal, míg a 14-es szám a fehér felsőbbrendűséget hirdetők egyik kódja. A Vkontaktén írt emellett a „római üdvözlésről is, a szívből a nap felé”, ami a náci karlendítésre utal.

A férfi csak a Reuters kérdéseit követően törölte néhány videóját, kiiratkozott mintegy 150 VKontakte-csoportból, köztük egy „Maradj fehér!” nevű csoportból, valamint átállította egy fiókját privátra.