Franciaországban betiltanák a naptejek egyik népszerű, de rákkeltő benzofenonra bomló alapanyagát

ÉLET
2023 augusztus 09., 06:15

Évről évre felmerül nyáron a kérdés, hogy ártalmasak-e a naptejek, illetve hogy mennyire problémás a napozás, írja a Greenpeace. A szervezet szerint erős napsütésben lenni igenis kockázatos, a déli órákban (11 és 15 óra között) és az UV-riadós időszakokban egyaránt. Ugyanakkor a D-vitamin fontos a szervezetünknek, aminek keletkezéséhez megfelelő étkezés és napfény is szükséges.

photo_camera Fotó: MATHIEU THOMASSET/Hans Lucas via AFP

Az erős nap ellen az egyik védekezési mód az árnyékban maradás, a másik a naptej. Azt azonban a Greenpeace szerint fontos tudni, hogy nincs egyértelmű tudományos információ arról, hogy a naptejek megakadályoznák, megelőznék a melanoma, azaz a bőrrák kialakulását is. Ráadásul a nagy faktorszámú naptejek hamis biztonságérzetet adhatnak, hívják fel a figyelmet.

Arra is érdemes figyelni, hogy vannak olyan naptejek és kozmetikai termékek, amikben hormonrendszert károsító anyagok vannak. Néhány példa:

  • több kémiai fényvédő hatóanyagról derült ki, hogy hormonszerűen hatnak, és emiatt kockázatosak. A legtöbb adat az oxibenzon (benzofenon-3) nevű hatóanyagról áll rendelkezésre, ami ösztrogénként viselkedik a testünkben, továbbá allergizálhat, és felhalmozódik az emberi szervezetben.
  • Szintén ilyen az oktinoxát (etilhexil-metoxicinnamát). Ez a hatóanyag állatkísérletek szerint hat a pajzsmirigyhormonokra és a szaporító szervekre. Emiatt különösen kisgyermekek és terhes nők esetében érdemes óvatosnak lenni ezzel az anyaggal. Az oktinoxát és a oxibenzon több országban lett korlátozva, mert károsítja a korallokat.
  • A homoszalátról kevesebb terhelő információ áll rendelkezésre – de azok szerint ez a hatóanyag is megzavarja a hormonrendszer természetes működését, ráadásul napfény hatására lebomlik.
  • A Francia Népegészségügyi Hatóság 2023. augusztus elején javasolta az oktokrilén tilalmát. A széles körben elterjedt fényvédő hatóanyag szennyezi a környezetet és benzofenonra bomlik, ami rákkeltő kockázatú és károsíthatja a hormonrendszert.
  • Egyes naptejekben, testápolókban, arckrémekben, sőt gyermektermékekben előfordul retinil-palmitát. Az Egyesült Államokban végzett hivatalos vizsgálatok során egérkísérletekben a retinil-palmitát gyorsította a bőrrák kialakulását napfény hatására.

Tanácsolják továbbá, hogy a spray-k helyett kenhető termékeket használjunk, amiket jó eséllyel nem lélegezünk be. Ez különösen a fizikai fényvédőknél fontos – például az elterjedt titánium-dioxid esetében, mert ez az egyébként hatékony szer belélegzve rákkeltő. Az amerikai EWG szervezet összeállított egy listát, hogy mire érdemes figyelni a naptejek vásárlása során.