Nem kell aggódni, a Duna nem fog kiönteni

természet
2023 augusztus 09., 06:56

A hétvégi esőzések miatt több magyarországi folyón is komoly árhullám vonult, illetve vonul le a napokban. A Duna azonban nincsen közöttük, a legnagyobb folyónk mellett élőknek nem kell aggódniuk áradások miatt.

Az Országos Vízjelző Szolgálat legfrissebb, keddi adatai alapján a Duna szerdán Budapest térségében tetőzik, 435 centiméterrel. Ez bőven elmarad az 1. fokú készültséget jelző 620 centimétertől, és csupán fele a valaha mért legnagyobb vízállásnak, mely 891 centiméter.

A folyó északi szakaszáról már levonult az ár, mely holnap Dunaföldvár-Paks, pénteken pedig Baja-Mohács környékén fog tetőzni. A várható értékek azonban mindenhol jelentősen elmaradnak majd az 1. fokú készültséget indokló vízállásoktól.

A magyar folyók közül a Dráva árad jelenleg a legnagyobb mértékben. Hétfőn Őrtilosnál 491 centiméterrel megdőlt a valaha mért legmagasabb vízállása. A folyó holnap Drávaszabolcsnál fog tetőzni, az előrejelzések alapján van rá esély, hogy ott is megdől a legnagyobb vízállás jelenlegi rekordja.