Tiltakoznak a szakszervezetek a kormány szakszervezetellenes terve ellen

munka
2023 augusztus 09., 09:53

Törölné a kormány a munkáltatók számára eddig kötelező szakszervezeti tagdíj levonást a közszféra több ágazati jogszabályából. A Miniszterelnöki Kabinetiroda augusztus 7-én bocsátotta társadalmi vitára az erről szóló törvénytervezetet.

Az eddigi szabályok szerint a munkáltató a munkavállalók béréből a szakszervezeti tagdíjat a dolgozó írásbeli kérelmére levonta, majd átutalta a munkavállaló által megjelölt szakszervezetnek vagy más érdekképviseletnek.

A tervezet ezen annyiban módosítana, hogy törvénnyel ettől eltérő kivételeket is határozhatna meg az állam, és önmagát gyakorlatilag mentesítené a tagdíjutalási kötelezettség alól.

A kormány terve ellen öt szakszervezeti szövetség tiltakozik, mert diszkriminatívnak tartják az állami alkalmazottakat képviselő szakszervezetekkel szemben. A nyilatkozatot aláírók a tervezet azonnali visszavonását és érdemi tárgyalások elindítását követelik.

Szakszervezetek képviselői a rabszolgatörvény elleni tüntetésen
photo_camera Szakszervezetek képviselői a rabszolgatörvény elleni tüntetésen Fotó: Adrián Zoltán//Képszerkesztőség

Indoklásuk szerint a tagdíj levonások kötelezőből választhatóvá tétele nem csökkentene semmilyen állami adminisztrációs terhet, ellenben többlet adminisztrációt generálna a szakszervezetek számára.

A nyilatkozatot az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Munkástanácsok Országos Szövetsége írta alá.