Vádat emelhetnek Donald Trump ellen Georgia államban is

külföld
2023 augusztus 09., 05:06

A Fulton megyei körzeti ügyész is vizsgálta Donald Trump volt elnök beavatkozását a 2020-as Georgia állami választásba, és már jövő hét kedden vádat is emelne ellene, írja az ügyet ismerő két forrás alapján a Guardian.

photo_camera Fotó: ED JONES/AFP

Fani Willis csapatának ügyészei már hetekkel ezelőtt befejezték két éve kezdett büntetőjogi vizsgálatukat, az elmúlt napokban már csak a felülvizsgálati eljárás tartott, aminek célja az ügy esetleges gyenge pontjainak feltárása. Ez általában a vádemelés előtti utolsó lépésnek tekinthető.

A körzeti ügyészség több állami választási törvény szerinti vádat is mérlegel, köztük: választási csalás elkövetésére való felbujtás és választási csalás elkövetésére való összeesküvés, valamint közjogi vagy politikai tisztségviselő felbujtása arra, hogy ne teljesítse kötelességét, továbbá felbujtás a szavazólapok megsemmisítésére.

Willis már januárban vádat emelt volna, de ezt többször is elhalasztották, miután a nyomozás végéhez közeledve számos olyan republikánus, aki úgynevezett ál-elektorként igyekezett segíteni Trump hatalmon maradását, vádalkut kötött.

photo_camera Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

Trump jogi csapata a múlt hónapban azt kérte, hogy érvénytelenítsék a különleges esküdtszék munkáját, és Willist zárják ki az eljárásból, de a georgiai legfelsőbb bíróság elutasította az indítványt, közölték, hogy a volt elnök nem rendelkezik sem szükséges bizonyítékokkal, sem a joggal, hogy Willist kizárják.

Trump ellen a négy hónapon belül eddig háromszor emeltek vádat, legutóbb múlt kedden, akkor a 2020-as választások eredményének megdöntésére tett erőfeszítései miatt. A volt elnök mind a négy vádpontban ártatlannak vallotta magát.