Donald Trump minden vádpontban ártatlannak vallotta magát

külföld
2023 augusztus 04., 04:34

Mind a négy vádpontban ártatlannak vallotta magát Donald Trump volt amerikai elnök csütörtök Washingtonban, ahol a 2020-as választások eredményének megdöntésére tett erőfeszítései miatt állt a bíróság elé. A keddi vádemelés a 2021. január 6-i, az amerikai Capitoliumban történt zavargások körüli eseményekkel kapcsolatos vizsgálatot zárta le.

photo_camera Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

A kerületi bíróságon az ellene felhozott vádakat ismertették vele. Ezek között szerepel, hogy tudatosan valótlanságot állított az elnökválasztás eredményével kapcsolatban, amikor vitatta vereségét, valamint az is, hogy január 6-án a zavargások okozta káoszt megpróbálta arra használni, hogy késleltesse a választások eredményének hivatalos jóváhagyását a Kongresszusban. Trump tagadta bűnösségét.

A meghallgatást vezető eljáró bíró azzal a feltétellel engedte el Trumpot, hogy az ügyről csak a jelenlévő ügyvédeivel konzultál, ennek megsértése letartóztatási parancsot és a szabadlábra helyezés feltételeinek visszavonását vonja maga után. Az ügyészek a meghallgatáson azt is elmondták, hogy gyors tárgyalást szeretnének. Trump védőügyvédje, John Lauro szerint azonban több időre van szükségük a felkészüléshez. Az ügyészség időbeosztása némileg abszurd, tekintve, hogy maga a nyomozás három évig tartott, mondta Lauro.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

„Nagyon szomorú nap ez Amerika számára" – mondta Trump már a repülőtéren, mielőtt a magánrepülőjével hazarepült volna. Politikai üldöztetésének tartja azt, ami történik, és ennek szerinte soha nem lett volna szabad megtörténnie az országban. Ügyvédje, Alina Habba úgy nyilatkozott, hogy a vádemelést a választásokba való beavatkozásnak látják, és folytatják a harcot. Egyik érvük, hogy a volt elnököt rosszul irányította és befolyásolta a csapata a választások után. A vádirat hat feltételezett tettestársat említ, arról, hogy kik lehetnek ők, ebben a cikkben írtunk: „A vádirat szerint ők lehettek Trump tettestársai”.

Az ügyben augusztus végére tűzte ki a bíró a következő meghallgatást, amelyet már az a Tanya Chutkan kerületi bíró vezet, aki korábban a január 6-i zavargások résztvevői közül számos vádlottat börtönre ítélt. A 77 éves Trump ellen - aki ismét indul az elnökválasztáson, és a New York Times felmérése szerint utcahosszal vezet a többi republikánus jelölt előtt - négy hónapon belül ez a harmadik eljárás, korábban két másik ügyben már vádat emeltek ellene: titkos iratok nem megfelelő kezelése, valamint a kampányban egy pornósztárnak kifizetett hallgatási pénz miatt. Ezzel ő lett az első volt elnök, aki ellen vádat emeltek az Egyesült Államokban. (BBC, MTI)