A vádirat szerint ők lehettek Trump tettestársai

külföld
2023 augusztus 02., 15:42

A Donald Trump elleni 45 oldalas vádirat megemlít - de név szerint nem nevez meg - hat olyan személyt, akik az ügyészek szerint együttműködtek a volt elnökkel a 2020-as választások megdöntésére irányuló törekvésben, írja a New York Times.

photo_camera Donald Trump és Rudolph Giuliani. Fotó: JIM WATSON/AFP

Nem világos, hogy Jack Smith ügyész hivatala miért döntött úgy, hogy egyelőre csak Trumpot állítja bíróság elé, de elképzelhető, hogy a feltételezett tettestársak közül néhány ellen szintén vádat emelnek az elkövetkező hetekben. A vádiratban említettek személyazonosságát nem lehet azonnal megállapítani, de a róluk szóló leírások megegyeznek több olyan emberrel, akik központi szerepet játszottak a 2020-as választások utáni eseményekben.

Négyüket szinte teljes bizonyossággal be lehet azonosítani:

  • Rudolph Giuliani ügyvédet, aki kitalálhatta Trump választási csalásos üzenetét;
  • John Eastman jogászprofesszort, aki ezt az üzenetet jogi szempontból is alátámasztotta;
  • Sidney Powell ügyvédet, aki sürgethette Trumpot, hogy a hadsereg segítségével foglalja le a szavazógépeket;
  • és Jeffrey Clarkot, az Igazságügyi Minisztérium akkori tisztviselőjét.

Az első számú tettestársat a vádirat úgy jellemzi, mint „ügyvédet, aki hajlandó volt tudatosan hamis állításokat terjeszteni és olyan stratégiákat követni, amelyeket a vádlott 2020-as újraválasztási kampánya alapból nem tett volna meg”. Egy nyilatkozatban Giuliani ügyvédje elismerte, hogy ő lehet az első számú tettestárs. A Képviselőház január 6-i eseményeket vizsgáló bizottságának zárójelentése részletesen bemutatta a küzdelmet Giuliani - aki Trumpot a csalás vádjainak népszerűsítésére sürgette - és a kampány más ügyvédjei között, akik nem támogatták ezt.

A vádirat a második számú tettestársat olyan ügyvédként írja le, aki felvetette és megpróbálta megvalósítani azt a tervet, hogy Mike Pence alelnök akadályozza a január 6-án a Capitoliumban zajló hitelesítési eljárást. Ez megszólalásig hasonlít John Eastman tanácsára, miszerint Trump nyomást gyakorolhatna Pence-re, hogy zavarja, vagy késleltesse a hitelesítési eljárást.

Mike Pence alelnök autóba száll a Fehér Háznál, hogy átmenjen a Capitoliumhoz, Joe Biden beiktatására.
photo_camera Mike Pence alelnök autóba száll a Fehér Háznál, hogy átmenjen a Capitoliumhoz, Joe Biden beiktatására. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A harmadik számú tettestárs szintén ügyvéd, a vádirat szerint az ő „választási csalásról szóló alaptalan állításai még Trump számára is őrültségnek tűntek”. Sydnsy Powell a választások utáni kaotikus időszakban leginkább arról volt ismert, hogy négy pert nyújtott be kulcsfontosságú államokban, azt állítva, hogy a többen - köztük kínai szoftvercégek, venezuelai tisztviselők és Soros György - összeesküdtek és feltörték a Dominion Voting Systems által gyártott szavazógépeket, és Trumpról Bidenre cserélték a szavazatokat. Emelett gyakran emlegette a Kraken nevű tengeri szörnyet.

A vádirat szerint az Igazságügyi Minisztérium egyik tisztviselője volt a negyedik számú feltételezett tettestárs. A személy polgári ügyekkel foglalkozott, és azt tervezte Trumppal, hogy a minisztériumot arra használják fel, hogy „választási bűncselekményekkel kapcsolatos látszatnyomozást indítsanak”, és „befolyásolják az állami törvényhozásokat a választási csalásról szóló, tudatosan hamis állításokkal”. A leírás passzol Jeffrey Clarkra, aki akkor az Igazságügyi Minisztérium polgári ügyekkel foglalkozó részlegének egyik vezető tisztviselője volt, és akit Trump elnöksége utolsó napjaiban kis híján kinevezett ügyvivő igazságügyi minisztert, miután Clark állítólag beleegyezett, hogy a szövetségi ügyészséget felügyelő miniszterként hitelesítse Trump légből kapott csalásvádját.

Az ötödik számú tettestárs segített kidolgozni és megpróbált végrehajtani „egy olyan tervet, amelynek célja az elnökválasztók hamisított listáinak benyújtása a hitelesítési eljárás akadályozása érdekében”. Ez a leírás több, Trumpnak dolgozó ügyvédre is illik. A hatodik feltételezett tettestárs a vádirat jellemzésében politikai tanácsadó, aki segített a hamis elektori terv kidolgozásában és végrehajtásában. Ez is több, a választás után Trumppal szorosan együttműködő személyre ráhúzható leírás.