Elrendelték az olasz maffiát támogató budapesti ügyvédnő átadását Olaszországnak

bűnügy
2023 augusztus 10., 10:28

A Fővárosi Törvényszék augusztus 10-én elrendelte annak a budapesti ügyvédnőnek az átadási letartóztatását és átadását, aki ellen az olasz hatóság bocsátott ki európai elfogatóparancsot.

A magyar állampolgárságú, ügyvédként dolgozó nő ellen a Catanzaroi Bíróság nyomozási bírája bocsátott ki európai elfogatóparancsot bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények elkövetése, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása miatt, hogy büntetőeljárást folytassanak vele szemben. A nő akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.

A rendelkezésre álló adatok alapján a nő társaival, vagyis a ’Ndrangheta tagjaival együttműködve Olaszországban és más országokban is működő bűnszervezetet alkottak. A nő ügyvédi státuszát kihasználva formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett és ott működtett magyarországi cégeket, amiket valójában a maffia vezetője működtetett „illegális vagyonátruházás, pénzmosás, és más bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosására”.

A nőt januárban vették őrizetbe, azóta ideiglenes átadási letartóztatásban volt. A Fővárosi Törvényszék most elrendelte átadását, de annak végrehajtását elhalasztotta 2024. augusztus 10-ig, mert a nő ellen folyamatban van egy másik büntetőeljárás is.