Legalább harminchat ember meghalt, egy város pedig porig égett Hawaii egyik szigetén

külföld
2023 augusztus 10., 07:09

Erdőtüzek pusztították el Lahaina történelmi városát Maui szigetén, Brian Schatz, az állam egyik amerikai szenátora szerint Lahaina „szinte teljesen porig égett”. A helyi polgármester sajtótájékoztatóján azt mondta, rengeteg lakóház és épület teljesen megsemmisült.

photo_camera Fotó: ZEKE KALUA/AFP

A CNN azt írja, a hatóságok közlése szerint legalább harminchat ember meghalt, a helyi kórházak pedig túlterheltek az égési sérülésések és füstmérgezések miatt. Azt mondták, egyelőre nem tudják megmondani, mekkora a károk mértéke, de figyelmeztettek, hogy a halálos áldozatok száma még emelkedhet, többen eltűntek. Eddig 2100 embernek kellett elhagynia lakóhelyét.

A tűz elől sokan úgy próbáltak menekülni, hogy inkább az óceánba ugrottak, az amerikai parti őrség közölte, legalább egy tucat embert mentettek ki a vízből. Állítólag a Lahaina kikötőjében álló hajók is égnek. A Mauival szomszédos Big Islanden is több tűz ég.

photo_camera Fotó: RICHARD OLSTEN/AFP

A helyi meteorológiai szolgálat szerint a lángokat a Dora hurrikán szította fel, mert bár a hurrikán Hawaii-tól távol haladt el, így is közel 100 km/órás széllökéseket hozott magával. (BBC)