Airbnb-kommandó járja Terézvárost

Budapest
2023 augusztus 11., 08:02
Soproni Tamás
photo_camera Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere Fotó: botost/444.hu

Közleményben adta hírül a momentumos Soproni Tamás vezette terézvárosi önkormányzat, hogy mostantól a kerületben folyamatosan ellenőrizni fogják az ideiglenes szállásadók működését.

„Nyolcból öt. Ez a terézvárosi airbnb-kommandó első ellenőrzésének eredménye az illegális rövid távú lakáskiadók kárára. A nyolc ellenőrzött lakásból ötben fogadott ugyanis adózás, bejelentés nélkül turistákat a tulajdonos”

– írja a közlemény, ami szerint Terézváros az első fővárosi kerület, amelyik megpróbálja szabályozni a rövid távú lakáskiadást.

A céljuk e szerint az, hogy az ideiglenes szállásolásra kialakított lakások forgalma ne zavarja a helyiek nyugalmát, és ne lehetetlenítse el azokat, akik szabályos és bejelentett lakáskiadásból tartják el magukat.

A kerület ezt a közlemény szerint szabályozási eszközökkel kívánta elérni, de hiába küldték meg javaslataikat a Miniszterelnökségnek és a kormányhivatalnak, nem kaptak érdemi választ, ezért úgy döntöttek, ellenőrző csapatot állítanak fel.

A céljuk kiszűrni azokat, akik „bejelentés nélkül, feketén, nem csak a lakók, hanem az adófizetők kárára űzik” az airbnb-zést.

A „kommandó” első körben nyolc meghirdetett lakást ellenőrzött és ezekből ötről ki is derült, hogy illegálisan, azaz NTAK szám nélkül működik.

A tulajdonosok ellen a közlemény szerint hatósági eljárás indult, a ,,fekete” működtetésről a polgármesteri hivatal tájékoztatta továbbá a társhatóságokat is, így az érintettek több helyről is számíthatnak a bírságra.

Soproniék szerint ez csak a kezdet: „Az intenzív ellenőrzés Terézvárosban folytatódik, az airbnb-kommandó a nyár folyamán mindenkire lecsap, aki nem tesz eleget még az alapvető kötelezettségeinek sem, és ezzel nem csak anyagi kárt okoz, hanem semmibe veszi a VI. kerületben élők nyugalmát, az otthonok békéjét.”

Kiemelt videóink