Áram híján a hűtőben rohadnak a megbuktatott nigeri elnök ételei

külföld
2023 augusztus 11., 16:04

Niger puccsal megbuktatott elnökét, Mohamed Bazoum-t és családját embertelen körülmények között tartják fogva. Erről a Franciaországban tartózkodó lánya, a 34 éves Zazia Bazoum számolt be, aki telefonon rendszeresen tartja a kapcsolatot az elnöki rezidencián élő apjával, anyjával és testvérével. Kérdés, ezt meddig engedik.

Áram sincs már, miközben harminc fok fölötti a hőség, magas a páratartalom. A rezidencián elviselhetetlen a meleg, a hűtőben tárolt élelmiszerek tönkrementek, rizsen és tésztán élnek, és már tiszta vizük sincs. Hírlik, hogy hamarosan gáz se lesz, amivel főzhetnek.

Niger demokratikusan megválasztott 63 éves elnöke mégsem akarja ellenfeleinek megtenni azt a szívességet, hogy önként távozik a rezidenciáról, lemondólevelét nem hajlandó aláírni. Közben Niger katonák által önkényesen kinevezett új államfője, Abdourahamane Tiani már minisztereket nevezett ki az új kormányába.

A két héttel ezelőtt puccsal hatalomra jutott katonai junta azt is megtiltotta, hogy a megbuktatott elnököt felkeresse az orvosa. A szülők 5-5 kilót, velük tartózkodó 22 éves fiuk 10 kilót fogyott. Látogatókat egyáltalán nem fogadhatnak.

Mohamed Bazoum egyik utolsó, hírügynökségek által közölt portréja június végi párizsi látogatásáról
photo_camera Mohamed Bazoum egyik utolsó, hírügynökségek által közölt portréja június végi párizsi látogatásáról Fotó: XOSE BOUZAS/Hans Lucas via AFP

Zazia Bazoum szerint ha apja aláírná a lemondólevelét, akkor sem engednék szabadon, legfeljebb csak édesanyját és az öccsét.

A nyugat-afrikai Nigerben július végén kilenc katona puccsot jelentett be az országos televízióban. Érvénytelenítették az alkotmányt, ideiglenesen felfüggesztették minden állami intézmény működését, lezárták az ország határait. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldosszervezet vezetője jó hírként üdvözölte a fejleményeket, Az USA külügyminisztere Washington „rendíthetetlen támogatásáról” biztosította a megpuccsolt vezetőt. A puccs háteréről és a lehetséges kovetkezményefkről itt írtunk>>>

(via Guardian)