Hogyan iszik a magyar, és mit tesz vele a szesz?

életmód
2023 augusztus 11., 13:12
  • Évtizedes trendeket nézve csökkent az alkoholfogyasztás Magyarországon, de még mindig a világ élmezőnyében vagyunk.
  • A sör-bor-tömény nagyjából egyenlő mértékben domináns itthon.
  • Sok fontos adat hiányzik ahhoz, hogy tisztább képet kaphassunk a hazai helyzetről, a szabad pálinkafőzés pedig mindent felborított.
  • Amíg sem a közvélemény, sem a politika nem foglalkozik többet az alkoholfogyasztás egészségterheivel, addig nem várható javulás.

Mit és mennyit isznak a magyarok, és milyen társadalmi következményei vannak ennek: ezeket a kérdéseket járja körül az Alkoholhelyzet Magyarországon – tények, adatok, elemzések című kötet, melyet Elekes Zsuzsanna szerkesztett, és melyben számos kutató tanulmánya olvasható a hazai alkoholhelyzetről.

A könyv boltokban is kapható, de pdf-ként elérhető az MTA online könyvtárában is. A tanulmányokat átolvasva hamar kiderült, hogy a hazai alkoholfogyasztás vizsgálatánál sokszor sokkal kevesebb információ birtokában vannak a kutatók, mint ami a pontos helyzetértékeléshez szükséges lenne.

Az alkoholfogyasztás kutatása világszerte rázós műfaj, hiszen az önbevallásos felmérések torzíthatnak, itthon pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy sokszor nincs átfedés a különféle állami adatkezelők által közölt adatok között, épp ezért a kötetben számos alkalommal hangsúlyozzák a kutatók, hogy nyilvánvaló alulbecsléssel kell számolni szinte minden mutatónál.

Mennyit iszik a magyar?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.