Zárt ajtók mögött készül új hidzsáb-törvényt elfogadni az iráni parlament

külföld
2023 augusztus 13., 13:01
Elvárt hidzsábviselet Teheránban 2022 decemberében
photo_camera Elvárt hidzsábviselet Teheránban 2022 decemberében Fotó: MORTEZA NIKOUBAZL/NurPhoto via AFP

Ahogy arról hónapok óta szólnak hírek, Irán szigorítani kívánja a hidzsábbal kapcsolatos törvényi előírásokat az országban.

A kormánynak elege van az erkölcsrendészeti fogságban elhunyt Mahsza Amini halála után indult tüntetéssorozatból, és jogi eszközökkel venné elejét az eszkalációnak. Aminit azért vették őrizetbe, mert nem viselte megfelelően a hidzsábot, a fogságban pedig életét vesztette.

A benyújtott törvény szigorúbban büntetné azokat a nőket, akik nem viselik előírás szerint a fejkendőt, kriminalizálná és súlyosan büntetné azokat, akik nem tartják be a jogszabályt.

A parlament egy háromtól öt évig terjedő próbaidőszakra vonatkozóan tervez elfogadni egy erről szóló törvényjavaslatot.

A képviselők az alkotmány 85-ös számú passzusára hivatkozva úgy kívánják elfogadni a törvényt, hogy nem bocsátják azt nyilvános vitára. Erről már döntöttek is: 175 képviselő szavazott a kezdeményezés mellett és csak 49 ellene.

Jóllehet a tavaly ősszel indult tiltakozása hullám a kormányzat agresszív reakciója miatt sokat veszített lendületéből, még mindig rengetegen megtagadják a hidzsáb viselésére vonatkozó előírásokat. Az iráni erkölcsrendészet jelenleg az utcán is figyelteti és ellenőrizteti a nők megfelelő viseletét. (BBC)