Újabb taggal bővült az olimpiai bokszot megóvni akaró szakadárszövetség

sport
2023 augusztus 13., 13:49

Kanadával együtt hétre nőtt a World Boxing tagszervezeteinek száma. Az áprilisban létrehozott nemzetközi ökölvívó-szövetség a riválisa az Umar Kremljov által vezetett Nemzetközi Ökölvívó Szövetségnek (IBA), amit 2019-ben felfüggesztett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

De hogyan fajult idáig a helyzet? A felfüggesztés előtt komoly problémák merültek fel pénzügyi és sportetikai oldalról. A döntés viszont nem befolyásolta az ökölvívás olimpiai helyét, legalábbis 2024-ig. A legutóbbi, 2020-as olimpián nem a szakszövetség, hanem a NOB szervezte az ökölvívóprogramot, és valószínűleg ez 2024-ben is így lesz. 2028-ra viszont nincs helye egyelőre az ökölvívásnak, így lépni kellett az ügyben.

A World Boxing tagjai közt ott van többek között az Egyesült Államok (a 2028-as olimpiarendező), Nagy-Britannia, Svédország és Hollandia is. Az ideiglenes igazgatótanácsnak a tagja két Tokióban olimpiai érmes, a középsúlyú brit női bajnok Lauren Price, illetve a nehézsúlyban ezüstérmes amerikai Richard Torrez.

Lauren Price a 2020-as tokiói olimpián aranyérmes lett, most a World Boxing igazgatótanácsának tagja
photo_camera Lauren Price a 2020-as tokiói olimpián aranyérmes lett, most a World Boxing igazgatótanácsának tagja Fotó: ELIF OZTURK OZGONCU/Anadolu Agency via AFP

De mi a baj az IBA-val? Az orosz Umar Kremljov vezette szövetséget rengetegen kritizálták az utóbbi években, a NOB-ból való kizárás okain (pénzügyek, bíráskodással kapcsolatos botrányok) túl is. Kovács István magyar olimpiai bajnok főtitkári pozícióból való távozásának egyik fontos oka volt például, hogy többször kritizálta Kremljov diktatórikus vezetési stílusát.

Kremljov 2022 novemberében
photo_camera Kremljov 2022 novemberében Fotó: SAJJAD HUSSAIN/AFP

Az IBA kizárása az olimpiáról tehát nem az orosz-ukrán háború következménye, de tény, a háború óta tovább rontott az IBA a helyzetén. A szövetség főszponzora az orosz állami gigavállalat, a Gazprom, akik tavaly tavasz óta tiltólistán szerepelnek szerte a világban.

Kremljov ezenkívül jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ami külön aggályossá teszi a döntést, miszerint 2022 októberében az IBA feloldotta az orosz és belarusz sportolókra vonatkozó tiltásokat, így azok ismét saját zászlajuk alatt szerepelhettek. Mindezt azután, hogy - kormányzati beavatkozásra hivatkozva - felfüggesztették az ukrán szövetség tagságát.

Idén februárban már több ország, köztük az USA, Írország, illetve a friss World Boxing-tag Kanada is bojkottálta az IBA világbajnokságát. A férfi vébét Taskentben, a női vébét Új-Delhiben rendezték, mindkettőn a rendező ország végzett az éremtáblázat első helyén.

Az ökölvívás olimpiai helyének megőrzéséért létrehozott új szövetségnek egyelőre nincs elnöke. Az elnökválasztásra idén novemberben, a World Boxing első kongresszusán lesz. A taglista addig valószínűleg bővül, Argentína, Brazília és Svájc is várja, hogy jóváhagyják a jelentkezésüket.

(Források: MTI, Reuters, Inside the Games)