Egy felmérés szerint az izraeliek harmada elköltözne az országból

külföld
2023 augusztus 14., 09:39

Miközben izraeliek tízezrei csatlakoznak Benjamin Netanjahu miniszterelnök igazságügyi reformja ellen tartott tüntetésekhez, egy felmérés szerint minden harmadik állampolgár azon gondolkodik, hogy elhagyja az országot, írja a BBC.

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

Netanjahu reformja - amiről ebben a cikkben írtunk részletesen - a tüntetők szerint veszélyezteti a demokráciát. Bár még reménykednek, hogy meg tudják akadályozni a törvényt, sokan elismerték, hogy ők vagy a hozzájuk közel állók már elgondolkodtak a kivándorláson.

A kormány igazságügyi változtatásainak várható negatív gazdasági következményei és a megélhetési költségek emelkedése szintén ösztönző tényezők a távozni vágyók számára. „Drámaian megnőtt az információ iránti kereslet: más országba szeretnénk költözni, hogyan kezdjük el a folyamatot?” – mondta Shay Obazanek, az egyik nagy cég, az Ocean Relocation vezérigazgatója.

Ahogy a világi izraeliek egyre inkább kisebbségbe kerülnek az országban, egyre inkább fenyegetve érzik liberális életmódjukat, most attól tartanak, hogy a bíróságok többé nem lesznek képesek megvédeni polgári jogaikat. Izraelben továbbra is a világi zsidók viselik az adóterhek legnagyobb részét, és ők teljesítik a legtöbb kötelező katonai szolgálatot, gyakran éveket töltve tartalékosként. Az ultraortodox közösség évtizedes mentességeket élvez a hadsereg alól.

A nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy a politikai okokból kivándorolni szándékozók többsége végül nem teszi meg. Donald Trump 2016-os megválasztása előtt és után sok amerikai, aki kezdetben azt mondta, hogy külföldre költözik, végül mégsem hagyta el az országot. Az elvándorlásnak ugyanakkor pusztító hatása lehet az olyan kulcsfontosságú ágazatokra, mint a csúcstechnológia, az orvostudomány és a tudományos élet. Nemrég jelent meg egy új felmérés, amiben a fiatal izraeli orvosok és orvostanhallgatók több mint egyharmada azt mondta, hogy hamarosan el akarja hagyni az országot.