Fényreklámot meghekkelve üzenték Szibériában az összeomlott rubel miatt Putyinnak: faszfej és tolvaj!

külföld
2023 augusztus 14., 16:57

Csaknem másfél éves mélypontra zuhant a dollárral szemben a rubel árfolyama hétfőn (lásd még: a szankciók nem működnek!), egy dollárért már 102,37 rubelt is kellett fizetni napközben. A százrubeles dollárár elérése szó szerint lélektani hatású is volt – Szurgutban, az olajkitermelés miatt kulcsfontosságú csaknem háromszázezer lakosú nyugat-szibériai nagyvárosban legalábbis biztosan.

link Forrás

Valaki ugyanis feltört egy fényreklámot, és meghekkelt szöveget helyezett el rajta. A körbe-körbe futó szöveg azt üzente mindenkinek, aki látta: „Putyin faszfej és tolvaj. 100 rubel / dollár – elment az eszed”. A „Putyin faszfej”, azaz Putyin hujlo (ukránul: Путiн хуйло, oroszul: Путин хуйло) ismerős lehet a közelmúltból: ez volt előbb az ukrán focidrukkerek rigmusa a 2014-es ukrajnai orosz katonai beavatkozás után, majd ez lett tavaly márciusban, a háború kirobbanása után az ukránok kvázi csatakiáltása.

Mondhatnánk, hogy ez egy nagyon bátor tett volt az ismeretlen hekkertől, de hát Szibériában miért is ne lehetne bátor az ember. Ahogy a gyerekkoromban rögzült Hofi-vicc szólt az elégedetlen szibériaiakról: „Ne pofázz, mert elvisznek! Innen? Hová?”

A 100 rubel fölé drágult dollár nemcsak a Bátor Szurgut Fényreklámhekkernél verte ki a biztosítékot: a Kreml, vagyis konkrétan Putyin tanácsadója szerint a jegybank túl laza kamatpolitikája, vagyis az alacsony kamatszint a hibás. A jegybank pedig, ahogy egy független intézménynek egy ilyen beszólásra reagálnia kell, bejelentette, hogy akár már kedden rendkívüli kamatemelés jöhet.